Komu se dá věřit?: Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat přehled

Komu se dá věřit?: Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380865/bmid_komu-se-da-verit-jak-nas-technologi-rQ8-380865.png 4 16 16

Když je víra opravdu slepá. Každý den nasednou miliony lidí do aut neznámých řidičů. Další miliony přespávají u naprostých cizinců. To vše na základě pouhého online hodnocení na té či oné platformě. Stejné miliony lidí současně ztrácejí důvěru ve všechny a všechno, čemu doposud svěřovali svůj život, peníze nebo bezpečí. Vlády, zavedené obchodní značky, banky, média a další instituce přicházejí o důvěru občanů, zákazníků a diváků. A popularitu naopak získávají různá protisystémová hnutí a technologické platformy. Podle Rachel Botsmanové, expertky na vliv nových technologií na lidské chování, vstupujeme do věku distribuované důvěry: naši důvěru stále více formují online nástroje na úkor tradičních společenských vazeb. Co to však znamená pro politiku a celkově pro lidskou společnost?... celý text

Literatura světová Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Host
Originální název:

Who Can You Trust?: How Technology Brought Us Together – and Why It Could Drive Us Apart , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Komu se dá věřit?: Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

r0st4
31.12.2023 4 z 5

Ve finále vlastně docela spokojenost. Asi jsem dle názvu a anotace taky čekal něco trošičku jiného, ale možná trochu překvapivě jsem si knihu užil tomu navzdory. Botsmanové se daří čtivě a zajímavě předkládat a popisovat všechny vytyčené body důvěry a nutí člověka k zamyšlení i asociacím, které by ho třeba jinak ani nenapadly. Občas by se mi líbilo, kdyby se jen neklouzalo po povrchu a autorka se zbavila tendence být pouhým "pozorovatelem", ale přesto si myslím, že obzvlášť v dnešní době, kniha jistě stojí za přečtení.

claudiavas89
13.11.2021 3 z 5

Čekala jsem dle názvu něco jiné


Djkoma
29.07.2021 4 z 5

Skvělá kniha, která mnohým pomůže pochopit a vnímat určité vazby, které díky sociálním sítím a internetu vznikly a vznikají každý den. Velmi vtipná obálka a první polovina knihy byla pro mě perfektní a na jeden pěkný večer. Druhá polovina začíná být trochu slabší a hlavně ne tak zajímavá v aktuálním rozsahu. Občas mám dojem, že paní autorka raději vyprávěla příběhy než aby se dostala k jádru věci. Obecně jsem doufal, že v knize bude trochu víc detailů a hlubších vazeb, i když pro většinu to bude více než dostatečné. Přesto kniha, kterou bych klidně navrhl komukoliv, kdo chce trochu víc chápat moderní dobu a (ne)důvěru v technologie především u mladší generace, která přišla na svět s úplně jinými možnostmi a "standardem".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Komu se dá věřit?: Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat v seznamech

v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit9x

Štítky knihy

monografie důvěra inovace IT - informační technologie sociální změna sociální aspekty

Autorovy knížky

Rachel Botsman
jihoafrická, 1978
2018  76%Komu se dá věřit?: Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat