Kouzelná skříňka pro Gwendy přehled

Kouzelná skříňka pro Gwendy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388594/bmid_kouzelna-skrinka-pro-gwendy-cDY-388594.png 4 533 533

Kouzelná skříňka série

1. díl >

Kouzelná skříňka pro Gwendy je dalším Kingovým dílem situovaným do fiktivního maineského městečka Castle Rock. Tentokrát se však, na rozdíl od těch ostatních, jedná o poměrně krátkou novelu, napsanou navíc ve spolupráci s Richardem Chizmarem. Na začátku příběhu je Gwendy 12 let. Je to bystrá holčička, která má problémy s nadváhou, s nimiž se dokáže svou vůlí a kázní vypořádat. Jednoho dne ji v parku osloví záhadný černě oděný muž, který jí z neznámých důvodů dá jedinečný a nebezpečný dárek – kouzelnou skříňku s páčkami a různobarevnými tlačítky. Stisknutím páček skříňka vydává buď vzácné stříbrné dolary, nebo nesmírně chutné čokoládičky. Barevná tlačítka jsou destruktivní a symbolizují jednotlivé světadíly, jejichž případné zničení je teď plně v moci Gwendy. Ta postupně začíná chápat, jakou s dárkem převzala zodpovědnost...... celý text

Literatura světová Horory Novely
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Gwendy's Button Box , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kouzelná skříňka pro Gwendy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (131)

Rihatama
25.03.2024 5 z 5

Stephen King je návykový, a protože počet nepřečtených knih se snižuje, dávkuji si je se stále větším odstupem. Ani příběh Gwendy nezklamal, King opět a zase vede člověka k zamyšlení. A i když tentokrát jde o spoluautorský počin, čtenář se opětovně vrací do fiktivního městečka Castle Rock ve státě Maine, kam poprvé zavítal v Mrtvé zóně. A opětovně King prověřuje integritu člověka a jeho schopnost ev. neschopnost odolat moci, která mu nečekaně spadne do klína. Gwendy představuje Kingům pověstný lakmusový papírek. Unese spolužáky vysmívaná Gwendy velkou odpovědnost, která souvisí s nenadálým darem? Jak bych se zachovala já, kdybych měla příležitost a možnost ovlivňovat dění kolem sebe, zejména kdybych trpěla komplexy znemožňující normální zařazení do kolektivu? Kniha je tak, jako obvykle, víc než jen (tady kraťoučkým) příběhem holčičky Gwendy a neznámého dárce.

"Vyhodila bys do povětří nějaké místo, kdybys měla tu moc? Nebo... zbavila by ses někoho? ... Ještěže takové tlačítko neexistuje, oddechne si slečna Chilesová. Ale existuje, namítá Gwendy. Nixon ho má. A Brežněv taky. I pár dalších lidí."

jaroiva
28.01.2024 4 z 5

Je to takový celkem i typický King stylu Nezbytné věci v nějaké light verzi. Na Kinga málo ukecané, takže bych řekla, že to napsal King a Chizmar mu to proškrtal :D.
Rychlovka na odpoledne. Jdu shánět další díl.


Finn69
27.01.2024 4 z 5

Pěkná jednohubka, krásně a příjemně se čte, ovšem za jeden večer máte přečteno a člověk by si dal klidně ještě kousek.
Ale moment, ono to má ještě dva díly, no tak to abych se po nich podíval :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kouzelná skříňka pro Gwendy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených667x
ve Čtenářské výzvě160x
v Doporučených26x
v Knihotéce321x
v Chystám se číst120x
v Chci si koupit54x
v dalších seznamech9x