Křest svatého Vladimíra přehled
Karel Havlíček Borovský
Satirická báseň Křest svatého Vladimíra vznikala v letech 1852–1855. Havlíček stihl napsat jen 10 zpěvů, skladba zůstala nedokončena. Vydána byla posmrtně roku 1876. Autor se opíral o námět převzatý z Nestorova letopisu (Nestor byl ruský spisovatel, sestavil roku 1113 soubor letopisů, tzv. Pověst dávných let), kde se píše o tom, jak ruský kníže Vladimír nařídil utopit v Dněpru sochu pohanského boha Peruna.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křest svatého Vladimíra. Přihlašte se a napište ho.
Žasnu nad tím, jak dokázal KHB veršovaně napsat celou dějovou linku. Příběh má hlubokou a nadčasovou myšlenku protkanou každou kapitolu. Mnohdy velmi úsměvnou.
Pro nic za nic robotovat —
nevěděl bych věru,
na tu jeho čokoládu
že mu na ní....
Satirická veršovaná skladba byla v období maturity pro mne povinná. Aknihu jsem si nyní náhodně po letech vybrala, protože si obsah po létech moc nepamatuji. Hloupý panovník ruský kníže Vladimír nechá utopit sochu pohanského boha Peruna v Dněpru. Určitě zajímavé k dnešní aktuální situaci na bitevním poli.....A jak dopadne bůh Perun nebudu prozrazovat.
Dílo je za mne průměrné, místy složité a nezáživné.
35 nových eknih zdarma ke stažení
21.12.2021
Kniha Křest svatého Vladimíra v seznamech
v Přečtených | 1 628x |
carské Rusko 9. století Bůh a člověk rozhlasové zpracování romány ve verších angažovaná poezie klasická literatura satirická poezie
2006 | Král Lávra |
1948 | Křest svatého Vladimíra |
1948 | Tyrolské elegie |
2004 | Epigramy |
2008 | Obrazy z Rus |
No.. Čekala jsem to lepší.