Křižáci. 1, Bůh to chce přehled
Zofia Kossak-Szczucka
První svazek ze čtyřdílného historického románu, přibližujícího duchovní klima Evropy 11. století, stejně jako slávu a bídu první křížové výpravy (1096–1099), jejíž účastníky nevedly jen ideální pohnutky, nýbrž i touha po dobrodružství a obohacení. Dramatičnost dokonale komponovaného děje s plastickými kresbami postav je zvyšována mistrnou konfrontací tří světů, latinského, byzantského a muslimského.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1976 , VyšehradOriginální název:
Krzyzowcy. 1, Bóg tak chce!, 1935
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křižáci. 1, Bůh to chce. Přihlašte se a napište ho.
Silná místa knihy jsou popisy kombinace pohansko- křesťanského života poláků na začátku a vylíčení masakrů prováděných křižáky v závěru. Vyprávění o putování mě moc nezaujalo, snad trochu postava Petra Eremita nebo papeže Urbana. Vzhledem k tomu, že se tady v komentářích dočítám o historických nepřesnostech, uvažuji o nedočtení série ,i když jazykově se mi to docela líbilo.
ke křižáckým válkám jako takovým mám hluboké duševní (i duchovní) výhrady, stejně jako k dalším otřesným milníkům historie. Ovšem nutno přiznat, že současnost mnohé z minulosti ještě překonává, a to se schovává za osvícenost a humanitu. Nicméně jsem knihy přečetla, doslova slupla. Komentář píšu s odstupem, abych slovně obhájila ty hvězdičky.
V tomhle příběhu je víc. Nejsem schopná posoudit věrohodnost historických faktů, to bych musela mít víc hlav i životů. Ale našla jsem v příběhu mnohé krásné lidské a snad i božské.
Platí pro celou sérii jako celek
Kniha Křižáci. 1, Bůh to chce v seznamech
Židé křesťanství islám 11. století křižáci křížové výpravy Jeruzalém Palestina
1976 | Křižáci. 1, Bůh to chce |
1958 | Malomocný král |
1967 | Úmluva |
1976 | Křižáci. 4, Osvobozený Jeruzalém |
1976 | Křižáci. 3, Věž tří sester |
Kto sa chce presunúť z otravnej súčasnosti do skutočného stredoveku - nech sa páči - toto je ideálna kniha..