Vládcové vesmíru přehled

Vládcové vesmíru
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34567/bmid_kronika-ceske-science-fiction-vladc-fXn-34567.jpg 4 15 15

Kronika české science fiction: Od Svatopluka Čecha po Jana Weisse. Editor – Adamovič, kniha je sestavená antologie. Svět za 10 000 let obydlený inteligentními zvířaty, poslední milenecký pár vystavený v zoo, lov na blechu vypěstovanou do obřích rozměrů, cesta časem do budoucnosti ovládané komunisty, nejničivější válka, v níž se vraždí myšlenkou… to jsou některá z témat povídek tvořících prehistorii české sci-fi. Jedinečná antologie Vládcové vesmíru přináší ty nejlepší české povídky žánru science fiction od konce 19. století do konce 2. světové války.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vládcové vesmíru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

hanak_v_exilu
20.07.2022 4 z 5

Zlatým hřebem sbírky je pochopitelně jinak nedostupný román Jana Bardy - Nevychovaní. Však také zabírá zhruba třetinu stran. Nepřekvapivě má i zbytek povídek svou kvalitu. Ivan Adamovič vybral vskutku reprezentativní směsku, v níž se našly téměř všechny odstíny sci-fi. Zajímavé je, že stará československá fantastická literatura okázale ignorovala zlatý věk sci-fi, a místo toho předcházela revoluční vlnu, ukotvenou sbírkou Nebezpečné vize. Probíraná témata jsou tudíž překvapivě moderní a nadšasová. Za všechny práce zmíním vynikající povídku Mor profesora Solomitnikova, beznadějnou Muž, který se ztratil ve své utopii a tragickou Elektrická Galatea. K pobavení slouží svěží hříčka Jana Weise - Po operaci.

Sirius
02.01.2011 5 z 5

Nečekal jsem to, ale Vládcové vesmíru mi neuvěřitelně sedli. Všechny povídky mě něčím dokázaly oslovit a zarýt se mi do paměti. Především jsem mrkal, jakou sci-fi napsal takový Neruda nebo Čech (ačkoliv u něj se to dalo čekat s ohledem na eskapády pana Broučka). I přes svou archaickou češtinu jsou pak texty neuvěřitelně čtivé a srozumitelné. Zpracovávají nejrůznější témata od života pod vodou, ve vesmíru, kyberpunk, mutace a především totálitní stát, který je tu zastoupen nejvíc a jehož mrazivost je nejvíc cítit v románu Převychování. Právě tohle dílo si společně s Uvolněným běsem budu pamatovat nejvíc. Hádám, že mladí čtenáři se asi za touhle knihou nepohrnou, což je škoda, protože opravdu stojí za to. Dokazuje, že není nad staré mistry a že máme stejně bohatou historii sci-fi literatury jako čtenáři z Ameriky nebo Anglie.


pajonek
30.11.-0001

...... zaslouží si přečíst :
Jan Barda, ( Ferdinand Krejčí ,1879–1938), vydal v roce 1931 utopistický román Převychovaní. Vizi budoucnosti, kde vítězí „socialistická revoluce“ odmítající vše staré. Tedy i staré knihy, k nimž se pod trestem smrti nesmí nikdo znát. A lidé jsou označeni symboly a čísly.
A. J. Urban (1899–1962) - postkatastrofická vize světa nazvaná Druhé pozemské intermezzo z roku 2003 po Kristu.
Nepředstavitelné mínus knihy je jen ukázka z útlého románu J.M.Trosky - Vládcové vesmíru ....

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2010 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Antologie)


Kniha Vládcové vesmíru v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit7x