Krvavá odyssea: Řecký boj za nezávislost 1821–1832 přehled

Krvavá odyssea: Řecký boj za nezávislost 1821–1832 https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84748/bmid_krvava-odyssea-recky-boj-za-nezavis-0K1-84748.jpg 4 21 21

Řecký boj o nezávislost. Oboustranná brutalita založená na náboženských rozdílech a bezpočet menších i větších střetnutí na souši i na moři byly charakteristickými projevy krvavé války mezi Řeky a Turky ve dvacátých letech 19. století - války, která vedla ke vzniku nezávislého řeckého státu. Provázely ji i další jevy, jako řecké mrhání zahraničními půjčkami či občanské války mezi samotnými Řeky. Negativní roli sehrála také jednostranná propaganda v západoevropské společnosti, vyplývající z neznalosti skutečné situace ve východním Středomoří, a vojenské i diplomatické vměšování evropských velmocí. Přestože od konce oné války uplynulo již 180 let, nepozbyla na svém historickém významu a aktuálnosti. Animozita mezi Řeky a Turky je stále živá a řecká společenskoekonomická realita dnešních dnů způsobená plýtváním se vine jako červená nit řeckými dějinami již od této války, která je významnou kapitolou moderních evropských dějin. Připomíná to antickou tragédii i absurdní drama zároveň.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavá odyssea: Řecký boj za nezávislost 1821–1832. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Hor89
12.01.2023 3 z 5

Útlá kniha popisující Řeckou osvobozeneckou válku. Kniha není špatná, dobře se čte, ale hodnocení srážím za velké množství pravopisných chyb a části s Thomasem Cochranem, které mají do objektivity daleko (viz komentář uživatele Plechy1). A sice oceňuji že se autor snažil válku podat z pohledu obou stran, ale nemusel neustále připomínat, že se krutostí dopouštěly obě strany.

Plechy1
08.10.2022 4 z 5

Je skvělé, že u nás vyšla kniha o takto neznámé válce. Kniha je čtivá a krátká, navíc od uznávaného historika. Mám k tomu všemu jen dvě výtky, zaprvé mi tu trochu vadilo, že autor neustále připomíná, jak Řekové i Turci byli stejně krutí a ani jedna strana se nebála vyhladit celá města. Vím, že je to tak trochu účel knížky zbořit mýtus o hrdinném boji za nezávislost a ukázat, že nikdo není svatý. Na druhou stranu jsem toto po určité chvíli chápal a nepotřeboval jsem, aby mi to bylo pořád připomínáno. Druhá výtka je větší a je zároveň důvodem, proč ubírám hvězdu. Týká se to Thomase Cochranea a jeho působení za této války. Nechápu autorovo podivování se nad tím, proč byl muž jako Cochrane najat. V celém příběhu je Cochrane následně vykreslen jako totální nekompetentní hlupák, který zkazí vše na co sáhne. I když by bylo zajímavé vidět tak uctívaného admirála z jiného pohledu, jako muže, který dělá spoustu chyb a který se vzdaluje legendě o sobě samém, tak to se v této knize neděje. Cochrane je zde zredukován na chodící nemehlo, které zkazí vše na co sáhne. Přitom najmutí si Cochranea byl od řeckých revolucionářů podle mého neodborného názoru vcelku logický tah. Cochrane byl v té době hotová superstar, pomáhal vybojovat svobodu státům Jižní Ameriky a bojoval proti Napoleonovi.


Igor1311
19.10.2021 4 z 5

O boji Grékov za slobodu som nevedel zhola nič, len to, že bol. Vtedajší Greci však už nic honosné zo svojich predkov nemali a to ma na tom najviac desilo. Nebol to obycajny boj za slobodu, ale doslova genocida ako z greckaj, tak z tureckej strany. Fascinuje ma, kolko ludi vtddy ešte verilo uslachtilej myslienke cestneho boja, no cele oslobodzovanie malo od vznesenosti velmi daleko. Rozhodne ide o zaujimavu publikaciu jednej z udalosti, ktora ostava akosi v uzadi svetovych dejin.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krvavá odyssea: Řecký boj za nezávislost 1821–1832 v seznamech

v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x