K čemu jsou zbraně přehled

K čemu jsou zbraně https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427087/bmid_k-cemu-jsou-zbrane-ch5-427087.jpg 4 23 23

Kultura série

< 3. díl >

Muž, který má rád zbraně, štvaný démony vlastní minulosti. Muž, který je sám o sobě nejúčinnější zbraní. Násilím brání dalšímu, snad horšímu násilí. Psychopatický robot, který rád řeší problémy svým vlastním, brutálním způsobem. Ti oba patří do "Zvláštních okolností“, tajné výzvědné služby Kultury. Kultura, společnost strojů a lidí, řízená stroji a lidé zde žijí v naprostém dostatku. Nebezpečí číhá venku za hranicemi vlivu Kultury, ze strany sousedních „primitivnějších“ společností. Oddělení „Zvláštní okolnosti“, tajná výzvědná služba Kultury, má za cíl sledovat okolní soustavy, zkoumat společnosti, které tam žijí a případné hrozby eliminovat dříve, než budou moci Kulturu ohrozit. Agenti Zvláštních okolností mají za úkol společnosti infiltrovat a učit se od nich a sbírat informace. Kultura po Zakalwem žádá další práci. Vysílá jej vyhledat dávného učitele a mentora do politicky nestabilní hvězdné soustavy a zverbovat ho do jejích služeb. Platba, kterou Zakalwe požaduje, je setkání se ženou, ke které ho silně poutá jeho záhadná minulost.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Planeta9
Originální název:

Use of Weapons , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize K čemu jsou zbraně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

roso.mak
28.01.2024 4 z 5

Nevím, zda bych už na začátku tuto knihu neodložila, kdybych si někde nepřečetla, že konec je fakt bomba.

Nejen, že strašně dlouho netušíme KDE jsme, nevíme ani KDY jsme. Naštěstí brzy zjistíme KDO jsme a tak můžeme vesele číst dál.

Asi tak po sto stranách mi došlo, že KDE jsme, je vlastně také nedůležité, protože se tam s největší pravděpodobností nevrátíme. Jen bylo potřeba poznat hrdinu.

Jo, a konec byl tak překvapivý, že mi vlastně nevadilo, že hrdinova mise nemá konce.

Také jsem v knize objevila pár myšlenek hodných zamyšlení, bojový dron byl fakt sympatický chlapík a kniha, přesto že je součástí série, funguje jako samostatný příběh.

puml
04.08.2023 5 z 5

Je to spíš na silný 4, ale dávám plný počet, abych trochu zvednul jinak docela nízké hodnocení téhle klasiky. Asi tím, že zas až tak neholduji sci-fi a za top autory považuji P.K.Dicka a Waltera Tevise (tj. autory píšící převážně v 60. až 80. letech) tak mě tahle pozdně osmdesátková záležitost bavila. Relativně pomalé tempo, barokizující styl se spoustou vsuvek upomínající na Dunu a gotická atmosféra - to především v těch částech, kde se děj odehrává v těch podivných hradních sídlech a jiných fortifikačních místech. Pro mě byly nejsilnější ta místa, kde je to sci-fi tak nějak v pozadí a v popředí je psychologie a drobnokresba jednotlivých charakterů. V tomhle je Banks mistr. Tam kde se pouští do akce, to mě bavilo nejmíň, nevím jestli je to překladem, ale to byl často pěknej bordel a kolikrát jsem ani nevěděl, co se děje. Ale patří to k příběhu, který je o různých podobách konfliktu.

Celkově 88% s tím, že tak 10% je z určitý nostalgie po tomhle hutnym a často až literátskym stylu. Tohle není klasický scífko, tohle je scifárna pro fajnšmekry a pro ty, co místo e-cigarety vytáhnou starou dobrou dýmku. Přesně taková tahle kniha je (a tak nějak předpokládám, že i celá série), jako mocný potáhnutí z bytelný dýmky. Doporučuji.


lampernaqui
14.04.2023 4 z 5

Líbí se mi, že cyklus Kultura má zatím každý díl jiný než předchozí. U Zbraní mi delší dobu trvalo, než jsem se správně začetl. Sledujeme několik časových linií, které se týkají hlavní postavy Zakalweho, ale jak to tak bývá... postupně se všechno začne dávat dohromady. Doufám, že další díl této série vyjde dříve. Od Planeta9 kupuji vše, ale bohužel jejich knihy mají jednu jedinou vadu - korektury. Hrozné množství chyb, které kazí dojem z jinak pěkně udělané knihy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha K čemu jsou zbraně v seznamech

v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Iain M. Banks (p)
skotská, 1954 - 2013
2018  80%Pomysli na Fléba
2002  79%Líc a rub
2003  74%Most
2004  88%Vraní ulice
2019  84%Hráč