Kvantová teorie nikoho nezabije přehled

Kvantová teorie nikoho nezabije
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31443/bmid_kvantova-teorie-nikoho-nezabije-CqZ-31443.png 4 164 164

„Poté, co jsem přečetl nespočet knih, které údajně vysvětlují kvantovou teorii a teorii relativity i naprostým laikům, a nebyl jsem z nich příliš moudrý, jsem se rozhodl, že to přece musí jít i jinak – a napsal jsem tuto knihu,“ tvrdí autor. Po Vesmíru hned vedle (2003) a Čarodějné peci (2005) se tak českým čtenářům se dostává do rukou již třetí kniha Marcuse Chowna, známého popularizátora kosmologie a v současné době odborného poradce časopisu New Scientist.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Quantum Theory Cannot Hurt You , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvantová teorie nikoho nezabije. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

zedir
12.08.2023 5 z 5

Zpočátku jsem byl k této knize trochu skeptický, když jsem si na obálce přečetl autorovo vyjádření, že tuto knihu napsal proto, že všechny ostatní, které na podobná témata přečetl, za moc nestály. Jakmile se totiž nějaký autor snaží prodat myšlenku, že jen ta jeho kniha je ta pravá, vždy zbystřím a nastoupí podezíravost. V tomto případě jsem se ale mýlil. Pro mě to je jedna z nejlepších populárně naučných knih o vědě. Na velmi malém rozsahu autor dokázal čtivě a přehledně shrnout neuvěřitelné množství informací o kvantové teorii a jejích podivnostech (jako je kvantové provázání, princip neurčitosti, kvantové tunelování apod.), speciální i obecné teorii relativity (podstata hmoty a energie, dilatace času, chování časoprostoru atd.), inflaci, teorii velkého třesku, temné hmotě a energii, expanzi vesmíru, černých dírách, antihmotě, gravitaci, problémech s kvantovou teorií gravitace, cestování v čase a o mnoha dalších pojmech, v nichž jsem se před touto knihou zcela bezmocně topil. Kniha je navíc doplněna skvělými názornými příklady a výborným slovníkem na konci. Tato kniha se opravdu povedla a za mě naprosto zasloužených pět hvězd bez debat.

work
08.09.2022 5 z 5

Kdy má smysl si tuto knihu přečíst:
- chcete-li nakouknout pod pokličku kvantové a nejen kvantové problematiky
- chcete-li si vyzkoušet, zda něco z toho pochopíte
- chcete-li si připadat tváří v tvář vesmíru naprosto nicotně
Pod pokličku jsem nakouknout chtěl a musím uznat, že se Marcus Chown fakt snažil všechny ty podivnosti podat co nejsrozumitelněji. Tím ovšem nechci v žádném případě tvrdit, že bych tomu všemu nakonec porozuměl. A to si nemyslím, že bych byl ve fyzice a kosmologii úplný břídil. V kvantovém světě máme ovšem co dělat s tolika paradoxy, že se tomu nejspíš zcela porozumět ani nedá, což autor i poctivě přiznává. Navíc jsou to teorie, z nichž část není možné jakkoli v našem světě prokázat - jsou jen tím nejlepším, co v našem současném stavu (značně omezeného) smyslového poznání máme, takže nezbývá, než je přijmout, dokud třeba za další stovku let nezjistíme, že jsme se opravdu hodně spletli. Ať je to tak či onak, pravdou zůstává, že v knížce najdete nejen kvanta materiálu na přemýšlení, ale pravděpodobně už nikdy nebudete vnímat věci okolo jako předtím.
P.S. Knížka teď o prázdninách vyšla nově v reedici, tak si ji kupte, než se opět vyprodá, ceny v antikvariátech a bazarech za první vydání jsou totálně nehorázné...


Kaik
26.11.2021 4 z 5

Vždy jsem si myslel, že mám poměrně velkou představivost, ovšem tato kniha mě lehce vyvedla z omylu. Marná sláva, oproti klasické fyzice je ta kvantová o dost obtížněji uchopitelná a pár mých ušmudlaných semestrů na to nestačí. Děje, odehrávající se uvnitř atomů, nebo naopak z pohledu celého vesmíru jsou zkrátka trochu "vyšší dívčí" a nezbývá než obdivovat všechny vědce, kteří jsou schopni pod tuto pokličku nahlédnout.

Ale aby to nevyznělo příliš marně - autor se opravdu snaží přiblížit nelehké téma běžnému čtenáři za využití mnoha zábavných přirovnání (např. mravenci na trampolíně), zjednodušení a humoru. Nejspíš to už lépe nejde, a rozhodně není jeho chyba, že drtivá většina lidí si v otázce vesmíru, života a vůbec bude muset vystačit s o dost jednoznačnější odpovědí Douglase Adamse.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Uchvatitelé říší, Má druhá šance a další knižní novinky (30. týden)

24.07.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kvantová teorie nikoho nezabije v seznamech

v Právě čtených19x
v Přečtených222x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených17x
v Knihotéce122x
v Chystám se číst193x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech5x