Ladič pian přehled

Ladič pian
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126576/bmid_ladic-pian-y9v-126576.jpg 4 28 28

Edgar Drake dostane nečekanou nabídku od ministerstva války; má zanechat klidnou práci a manželku v Londýně a odcestovat do barmské džungle opravit vzácné piano značky Erard. Patří vojenskému lékaři majoru Carrollovi, která za pomoci neobvyklých prostředků - poezie, medicíny a hudby - dosáhne uklidnění nepokojů v Šanských státech, ale současně vzbudí podezření u svých nadřízených. Na cestě Evropou, Rudým mořem, Indií a Barmou potká Edgar vojáky, blouznivce, bandity, vypravěče a také okouzlující barmskou ženu. Jejich prostřednictvím poznává tajemný a nebezpečný svět Orientu. Tato kniha dobrodružných příběhů, lyrických pasáží a sond do nitra hlavího představitele byla v neuvěřitelně krátkém čase po vydání přeložena do 22 jazyků a už řadu měsíců je na seznamu nejčtenějších knih v USA i v zahraničí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Piano Tuner , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ladič pian. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Alilka
09.09.2023 5 z 5

Myslela jsem si, že mě tato kniha po dánovkách nebude bavit, ale opak je pravdou. Je to nádherný dobrodružný román.

broskev28
12.05.2021 4 z 5

Jsem na tom asi podobně jako Kerberos - Zimní voják mě navnadil na něco jiného. Ale rozhodně to nebyla špatná kniha, naopak. Podle mě se jen autorovi podařilo to, co málokterému spisovateli: svou druhou knihou překonal prvotinu. Velká gratulace!
Ladič pian je v něčem podobný, ale z principu jiný především kvůli prostředí, ve kterém se odehrává. Začíná v Londýně v roce 1886, ale poměrně rychle se děj přesune do Barmy, resp. na území někdejšího Šanského království. Když jsem knihu četla, chtěla jsem tam být, chtěla jsem zažít tamní úžasné barvy a vůně, vidět množství exotických rostlin i živočichů. A to barmské slunce!
Příběh je výborný, i když pro dnešní rychlou dobu asi málo akční a příliš popisný. Anthony Carroll je zvláštní a dlouhou dobu poměrně tajemná postava. Takže příběh možná nezaujme tolik čtenářů; koneckonců kniha ani nemá na obálce onu zlatou "plaketu" bestselleru. Ale je skvělá, je lidská a osloví všechny humanisty. Což současně znamená, že je v naprostém, takříkajíc příkrém rozporu s tehdejší britskou - a obecně s jakoukoli - koloniální politikou.
Při čtení mi ale bylo smutno také z jiného důvodu: Barma, nověji nazývaná Myanmar, nyní zažívá další z mnoha vojenských násilností. Tentokrát je situace Barmánců mnohem horší: armáda, která decimuje protestující obyvatelstvo, je její vlastní, barmská/myanmarská.
P.S. Občas se vloudily chybičky, naštěstí v přijatelném množství, spíše výjimečně.

"Říkal jsem vám, že překládám Odysseu. Vždycky jsem ji četl jako tragický příběh Odysseova úsilí nalézt cestu domů. Teď čím dál víc chápu, co o tom napsal Dante a Tennyson. Podle nich Odysseus nebloudil, on se po tom, co viděl tolik úžasných věcí, nemohl a možná ani nechtěl vrátit domů."


esma
30.10.2020 4 z 5

Daniel Mason začal psát svou knížku v době svého barmského studijního pobytu, Barmu měl tedy načtenou a nastudovanou měl i její historii.
Co souvisí s dějem knihy je obecně koloniální politika, britsko-barmské války a nabytí nezávislosti v roce 1948. Časově jde v knížce o období v pořadí třetí války s britskou armádou. Dnes se Barma považuje za jednu z nejchudších zemí světa.
Nehledejte ze strany Daniela Masona žádné řešení, není politolog, není historik, je ale určitě velmi inteligentní a kreativní, který z toho, co vnímal, dokázal poskládat velmi snový, neuvěřitelný příběh o lidech, kteří … krásnou hudbu měli přinést do míst, kam jiní mají v úmyslu jenom vozit zbraně … Hudba měla být sjednocovacím médiem pro ty, co byli v této cizí zemi cizinci a těmi, kteří zde žili, ale válčili mezi sebou tak, jak to v kmenových společenstvích bylo zřejmě od nepaměti člověka.
Tím hudebním motivem autor knihu velmi zatraktivnil, bohužel, vojenské konflikty se nedají řešit ani hudbou Johanna Sebastiana, i kdybychom si to moc přáli. Ale knížka je přesto velmi dojemná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ladič pian v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x