Lazarovy ženy přehled

Lazarovy ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238858/bmid_lazarovy-zeny-vK3-238858.jpg 4 169 169

Lazar Lindt je člověk bez minulosti, který přichází „odnikud“. Těsně po skončení první světové války se zjevuje na prahu moskevské státní univerzity s touhou studovat, matematik Sergej Alexandrovič Čaldonov v něm však rozpozná geniální talent, nabídne mu místo přednášejícího a mladíka se ujímá. Tak začíná kariéra mimořádně úspěšného a také prominentního vědce, který sbírá jedno ocenění za druhým a ve svém oboru je jedinečný a nenahraditelný, muže, který může mít všechno, na co si vzpomene, muže, který přitahuje ženy... a zároveň je sám, neboť miluje manželku svého ochránce a kolegy Čaldonova. Románová sága Mariny Stěpnové, klenoucí se přes celé 20. století, ověnčená ruskou Big Book Award 2012 a nominovaná mimojiné na The Russian Booker 2012 a The National Bestseller 2012.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Женщины Лазаря , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lazarovy ženy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (55)

strana1-100
27.12.2022 5 z 5

Nebudu chválit jazyk a styl románu, protože to už udělali čtenáři přede mnou, ale líbily se mi stejně tak.
Ty, kteří se Lazarovy ženy teprve chystají číst, upozorním, že autorka je velkou milovnicí retrospektivy a všelijakých vsuvek, takže pokud vy ne, bude vás tahle kniha štvát od začátku do konce. :-)
Jelikož Marina Stěpnova někde v půlce knihy zmiňuje, že dvě z vedlejších postav jsou její rodiče (a časově by to vycházelo), zkusila jsem lehkým proklepnutím internetu zjistit, zda je to pravda. Potvrzení jsem sice nenašla, zato jsem se dozvěděla, že autorka na románu pracovala pět let a věnovala hodně času přípravě, aby informace odpovídaly realitě.

mol378
20.12.2021 5 z 5

Plnotučný moderní román postihující život několika ruských generací, zejména osudy žen, které si poradí s těžkostmi života i mužského světa každá po svém. Román o zmařených, potlačených i naplněných touhách, román pěkně realistický, místy i krutý. Na pozadí turbulentních ruských dějin dvacátého století, kde člověk neznamenal buď vůbec nic a bylo možno volně s ním nakládat jako s majetkem, nebo byl z nějakého důvodu téměř zbožštěn. Přesně v duchu rčení, že Rus je buď nevolník, nebo šlechtic, nic mezi tím. Do toho trošku ruského fatalismu a víry až mystiky ... a trošku atomových a vodíkových bomb. Svět a země velkých kontrastů. Podle mého výborná ruská současná literatura, autorčin styl mi připomíná Ljudmilu Ulickou.


Teruberu
19.05.2021 3 z 5

Knížka se mi četla neskutečně těžko, kdyby jsem si ji nedala do výzvy, tak ji odložím. Až na posledních stránkách jsem začala chápat, kdy dojde k odskoku v ději do minulosti pro objasnění proč a trochu se začetla. Nikdy víc.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (6. - 12. 4.)

05.04.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lazarovy ženy v seznamech

v Přečtených217x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených33x
v Knihotéce133x
v Chystám se číst228x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech4x