Limea přehled

Limea https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477554/bmid_limea-oCJ-477554.png 4 261 261

Limea je dívka z ostrovního národa Sorayů, která se rozhodla stát nejlepší lovkyní ze všech – do cesty za naplněním tohoto snu se jí však postaví nečekaná překážka. Když objeví zraněného cizince, kterého na pláž vyvrhlo moře, nedokáže ho nechat zemřít. Muž se stříbrnýma očima jí dává naději, že by se mohla vymanit přísným pravidlům svého kmene. Může mu však věřit? Nebo jsou její pocity jako klid před hrozivou bouří, která už se sbírá na obzoru?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Limea: Innerer Sturm , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Limea. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

evismaior
29.04.2024 2 z 5

40% - Od autorky znám Kroniky prachu a to nebylo špatné, takže jsem chtěla dát šanci i její fantasy knížce. Ale z té jsem rozpačitá. Myšlenka střetu dvou rozdílných světů je docela zajímavá - hlavní hrdinka Limea pochází z uzavřeného kastovního ostrovního národa stromových lidí, takových Amazonek, kde nejvyšší status mají ženy lovkyně, muži mohou leda tak doma připravovat jídlo a lidu vládne Rada starších s hlavním heslem zachovat izolaci a vyhýbat se cizincům. Jenže jednoho dne Limea jednoho takového polomrtvého cizince vyvrženého mořem na pláž zachrání - no a jeho národ zase podle popisu nejvíc připomíná Vikingy vládnoucí hrubou silou, kde naopak žena může jen mlčet a podvolovat se. Limea ho ukryje, vyléčí a začínají spolu navazovat vztah. A pak se u ostrova objeví loď plná jeho bývalých druhů, proti nimž ostrovanky nemohou mít šanci. Nebo ano?
Podobně jako Kroniky prachu i tahle knížka se dá nejvíc charakterizovat slovem rozvleklost. Ten příběh by se klidně vměstnal do delší povídky a já měla občas dojem, jako kdyby si autorka o čtenářích myslela, že jsou výjimečně nedovtipní, když se podvacáté potřebují ujistit o tom, jak je cizinec nesvý z Limeina nedostatku oblečení a ona je celá hotová z jeho svalů. Jednotlivé motivy se do nekonečna opakují (zabedněná členka Rady, romantická sestra, motýli v břiše, když se cizinec dotkne Limey), samotný střet s cizinci je naopak odbytý a podobně jako v Kronikách prachu konec velmi uspěchaný. A o tom, co je tohle vlastně za svět a proč takhle funguje, se nedozvíme prakticky vůbec nic. Další knížky této autorky už si nejspíš nechám ujít.

ElessaRiverbow
20.03.2024 2 z 5

Na knihu jsem se těšila a měla velká očekávání hlavně kvůli dvěma věcem - ta překrásná obálka a fakt, že od autorky jsem už četla Kroniky prachu a zamilovala si je. Mno, tohle ale dobré vůbec nebylo. I když se to četlo vcelku dobře a rychle, bylo to takové natáhlé a nudné. Některé věci tam byly zopakované snad stokrát a jiné, mnohem zajímavější, vysvětlené nebyly. Kniha je prezentována jako fantasy, ale jako fantasy mi to vůbec nepřišlo (spíš bych to zařadila do YA romantiky). Velký problém jsem měla také s postavami, hlavně Limeou. Polovinu času se chovala hloupě, až jsem se podivovala nad jejím myšlením. Romantická linka mi přišla trochu padlá na hlavu - neznali se ani týden a je to láska na celý život? Ummm, to úplně asi ne. Navíc chemie mezi nimi byla nulová. Nějaká akce se uskutečnila až během posledních padesáti stran, ale přišla mi příliš uspěchaná. Ani závěrečný epilog bohužel dojem z knihy nijak nespravil.

~1,5/5 ~


smisekL
07.03.2024 5 z 5

Nádherná knížka. Nemohla jsem se odtrhnout.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

19.09.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Limea v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených331x
ve Čtenářské výzvě41x
v Doporučených14x
v Knihotéce262x
v Chystám se číst238x
v Chci si koupit70x
v dalších seznamech7x

Štítky knihy

pro dívky romantika

Autorovy další knížky

Lin Rina
německá, 1987
2019  87%Kroniky prachu
2020  85%Pár stránek navíc
2021  72%Limea
2022  74%Kufr z nebe
2024  76%Ztracené vzpomínky