Môj životopis přehled

Môj životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134796/bmid_m-j-zivotopis-dAN-134796.jpg 5 322 322

Život a kariéra legendárnej anglickej spisovateľky detektívnych románov, poviedok a divadelných hier Agathy Christie je nielen skvelým príkladom tvorivej osobnosti, ale jej životné osudy sú priam historickým príkladom, ako sa žena môže prepracovať od druhoradého spoločenského i ekonomického postavenia I v spoločnosti k samostatnému postaveniu, získanému vlastnou tvorivou prácou. Prežila dlhý, zaujímavý a plodný život. Narodila sa do doznievajúceho viktoriánskeho obdobia a dožila sa éry vesmírnych letov. Vo svojom životopise, ktorý napísala sedemdesiatpäťročná, evokuje uplynulú mladosť, vyrovnáva sa s prehrami i výhrami zrelého veku a vedome prijíma úbytok síl na konci života. Píše ho výsostne osobne, a tak sa jej autobiografia stáva výpoveďou o živote a práci výraznej osobnosti, odrazom jej tak povediac mikrosveta. O širších spoločenských udalostiach sa rozpisuje len vtedy, ak zasiahli do jej života, o dobe, v ktorej žila a tvorila, hovorí len cez svoje životné zážitky, pričom nikdy nezachádza do intímnych podrobností ani zbytočností. Ani v tejto knihe sa nezaprela veľká spisovateľka a jej spomienky sú veľkým čitateľským zážitkom práve vďaka jej rozprávačskému umeniu, talentu, jemnému humoru a hlbokej múdrosti.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Smena
Originální název:

An Autobiography , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Môj životopis. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (70)

Ulala
16.05.2024 4 z 5

564 stran života Agathy bylo jízdou na plný plyn. V knize autorka probrala celou škálu osobních zážitků od dětství po "stáří", politickou situaci za období obou světových válek, archeologické nálezy, své lásky, své názory a pocity i náhledy jiných příbuzných i přátel, . Ukazuje ve své knize náhled na dobu ve které žila a to bylo na tom to nejzajímavější. Jednu hvězdičku ubírám za některé pasáže, které byly nechutně zdlouhavé. Ale jinak doporučují k přečtení všem, kdo mají alespoň trochu zdání kdo je Aghata Christie.

LadaLil
11.05.2024 5 z 5

Do tak rozsáhlé knihy jako je tento životopis se nepustí nikdo, kdo není velkým fanouškem autorčiných detektivek. S velkým zájmem jsem poslouchala skvostnou interpretaci A. Vránové a zcela se mi vnitřně ztotožnila s A. Christie. Byla radost poslouchat vyprávění o mimořádně zajímavém životě a nepřekvapuje mě , že právě ona takový žila. Sama sebe označuje za šťastnou a myslím, že způsobem života za tím opravdu šla. Zvídavost a rozhodně i dobrodružná povaha vytvořily inspirativní přístup k životu. Spoiler: kdo čeká odhalení, kde byla po dobu dní, kdy byla označena za nezvěstnou, nedočká se. Ale dočká se skvostně napsané knihy o nesmírně zajímavém životě.


Jája92
27.12.2023 5 z 5

Nemohu jinak, než dát této knize plné hodnocení. Se zatajeným dechem jsem četla o jedné z nejslavnějších autorek detektivek.
Kniha má sice mnoho stran, ale vůbec jsem se u nich nenudila. Život A. Christie byl převelice pestrý, dramatický a překvapilo mě, jak jej A. zvládala s bravurou a skromností.
Už čtení o jejím dětství, rodičích, cesta ke spisovatelské dráze, společnosti okolo ní, nemohla jsem se odtrhnout. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavých informací o jejím soukromém životě, myšlenkách a přání.
Kdyby autorka tušila, že mnoho let po jejím skonu, je stále vyhledávanou autorkou a její knihy se těší velké oblibě.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2023 - Audiokniha roku (Absolutní vítěz)


Kniha Môj životopis v seznamech

v Právě čtených19x
v Přečtených419x
ve Čtenářské výzvě38x
v Doporučených52x
v Knihotéce375x
v Chystám se číst179x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech5x