Má sestřenka Rachel přehled
Daphne du Maurier
Psychologický román slavné anglické autorky je tragickým příběhem vášně, lásky a nenávisti, odehrávajícím se na počátku 20. století v Cornwallu. Děj románu se odehrává uvnitř rodiny mladého majitele panství, kam přijíždí z Itálie vyřídit právní záležitosti mladá a krásná vdova po jeho starším bratrovi. Během návštěvy dojde ke sblížení obou mladých lidí, ale vycházejí také najevo velice podivné okolnosti o sňatku, životě a úmrtí ženina manžela. Hluboký cit, od počátku odsouzený k zániku, končí romanticky vygradovanou tragédií titulní postavy a je pro zbytek života výčitkou jejímu partnerovi.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1995 , DialogOriginální název:
My Cousin Rachel, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Má sestřenka Rachel. Přihlašte se a napište ho.
Další audioknihou, která by vás neměla minout, je Má sestřenka Rachel. Myslím si, že audioknižní zpracování “starších románů (tenhle konkrétně vyšel v roce 1959) je vždycky dobrá volba. Kniha je díky tomu více dostupná a snazší k porozumění (ačkoli od Daphne jsem četla i klasickou tištěnou knihu Obětní beránek a i ta byla skvělá). Matouš Ruml, který knihu načetl, podal slušný výkon, jeho interpretace mě bavila!
A teď už něco k ději. Ten se odehrává v první polovině 20. století v Anglii, hlavními hrdiny jsou mladík Filip a, jak už název napovídá, jeho sestřenka Rachel. V psychologickém románu se rozehrává nevyrovnaná láska dvou lidí, navíc opředená tajemnou minulostí, která je po střípcích odhalována, avšak nevysvětlena. Moc mě bavilo, kolik teorií jsem si během poslechu vytvořila a následně je zase změnila, autorka si se mnou krásně hrála a na závěr mi sebrala vítr z plachet úplně :D
Postavy jsem nenáviděla snad úplně všechny (tedy ty hlavní), i tak mám ale z knihy velmi pozitivní dojem. Za mě bravurní práce s atmosférou, navíc miluju knihy, které mi nenaservírují vše na stříbrném podnose, což v tomto případě bylo splněno na 100%.
4,5/5, půl hvězdy si šetřím pro knihy, které mě opravdu zasáhnou, každopádně Má sestřenka Rachel stojí za poslech (přečtení). Díky @zanicenyknihkupec, že se díky skupince #zaniceniposluchaci dostávám k takovým skvostům!
Hodnocení audioknižní podoby:
I když musím přiznat, že na začátku mě to vůbec nechytlo, jelikož to bylo takové vleklé a nic se nedělo, tak se to od poznání Rachel začalo lehce rozjíždět, až jsem na konci byla úplně v šoku. Naprosto excelentní Matouš Ruml, který dodal svým přednesem celému příběhu ty správné emoce, to byla radost poslouchat.
Kniha Má sestřenka Rachel v seznamech
tajemno zfilmováno rodinné vztahy životní styl vdovy panství rodinná tajemství
2019 | Hospoda Jamajka |
2019 | Mrtvá a živá |
1972 | Dům na pobřeží |
1991 | Únik |
1995 | Má sestřenka Rachel |
Daphne du Maurier skvěle buduje atmosféru a umí si se čtenářem pořádně pohrát. Napínavé je to od začátku do konce, a to i přes pomalejší tempo vyprávění. Během poslechu jsem byla několikrát přesvědčena, ze už vím, jak to bylo a bude, a pak mě autorka zase vyvedla z omylu. Navíc ten tísnivý pocit, který na vás dopadá s každou další kapitolou! Krom atmosféry to ale stojí hlavně na bravurně propracovaných postavách, které vám budou pít krev. Nebo alespoň mně teda jo.
Zkrátka obdivuhodný vypravěčský styl autorky vám nedá spát.
K tomu všemu ještě v audiu jako třešnička na dortu Matouš Ruml. To, že je skvělý interpret, vím už dlouho. Ale Má sestřenka Rachel je nejlepší kousek, který jsem od něj slyšela!
Zkrátka tuhle lahůdku si dejte, nebude litovat.