Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat přehled

Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461342/bmid_malickosti-3zZ-461342.png 4 93 93

Kniha Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat, je populárně naučnou knihou, která vás provede těmi nejvýznamnějšími obdobími v životě dítěte. Autor popisuje jevy, které by měly v životě dítěte nastat, aby z něj mohl vyrůst dospělý člověk, který žije vnitřně spokojený život. Informace, které se dočtete, vychází nejen z odborné literatury, ale hlavně z dlouholeté autorovy terapeutické praxe. Kniha vede k přemýšlení o sobě, o svých dětech, o partnerovi, o rodičích, o vztazích, o lidech… Je to jakýsi manuál, ke kterému se můžete vždycky vrátit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Ophelie
24.04.2024 5 z 5

Pokud bych měla doporučit pouze jednu knihu nastávajícím a již stávajícím rodičům, byla by to tato kniha. Ač jsem z této oblasti ohledně výchovy/nevýchovy apod. několik knih již četla, tato kniha mě vysloveně uchvátila, je zde vše tak jemně a přitom jasně, zřetelně, smysluplně popsané, že co stránka, to drahokam ve smyslu hluboké moudrosti. Kniha mě natolik oslovila, že jsem si ji koupila (tuto mám půjčenou z knihovny) a přečtu si jí ještě jednou a budu si pro mě zásadní a důležité myšlenky a postřehy zvýrazňovat. Vím, že se k této knize budu opakovaně vracet. Doporučuji všema deseti!

MyBookWorld
30.03.2024 5 z 5

Báječná, stručná a laskavá kniha o výchově, obsahující opravdu nádherné myšlenky. Všem vřele doporučuji. Jen je škoda, že ti co by to nejvíce potřebovali, si jí asi nikdy nepřečtou.


Turmee
02.03.2024 1 z 5

Od knihy jsem čekala něco naprosto jiného - očekávala jsem maličkosti, na které bychom neměli jako rodiče zapomínat. Místo toho se kniha snaží pokrýt všechny výchovné problémy a nadiktovat rodiči správný postup řešení.
První část řešeí všechny možné otázky okolo dítěte od těhotenství, porodu a bondingu, přes kojení a důležitost a´vazby dítěte na matku až po pubertu a osamostňování se.
Autor sice v podstatě popisuje myšlenky respektující a kontaktní výchovy, ale jeho způsob mi přijde nevhodný. Samotný jazyk je velmi stručný, bez metafr a příkras, občas velmi zjednodušený.

Co se mi líbilo:
+ zůstat emočně neutrální při záchvatu dítěte
+ školka je společensky tolerovaná pohodlnost a výhoda pro dospělé, v zájmu dítěte to ale není
+ zdůraznění nebezpečí střídavé péče
+ v noci se dítě nevychovává
+ proti násilí na dětech
+ příklady rituálů na začátku puberty
+ vazba s mámou je vrozená, s otcem získaná
+ rodiče by měli využívat svou mentální převahu, ne fyzickou
+ koncept dospělého dítěte
+ vztah k sourozenci (je důležité se prát a není nutné se dělit o své věci)
+ strach není respekt
+ není nutné davat všem stejně, ale všem tolik, kolik potřebují

Naprosto schází jakékoli odkazy na odborné zdroje, ze kterých myšlenky prý vycházejí. Některá tvrzení mi přijdou extrémní a zkratkovitá (např prohlášení, že pokud matka nemá systém v domácích pracech, tak z dítěte vyroste nevzdělný jedinec bez vůle).
Autor obecně není moc podporující. Vyjmenovává, co všechno je špatně a co nedělat, ale návodů, jak sitace řešit je v knize pomálu (rady tipu Naučte děti neplýtvat, Otec musí být skutečnou autoritou, Děti mají chapat rozdíl mezi chutí a hladem...). Docela pochybuji, že má autor nějaké vlastní děti. Nebo že nějaké dítě viděl (prý stačí jednou, max dvakrát, něco vysvětlit a dítě pochopí a nebude to už opakovat). Celkově se text často opakuje.

S čím nesouhlasím:
- neobejmout dítě v afektu, dokud se samo neuklidní (jak se má asi uklidnit?)
- odsuzuje rodiče, pokud si přejí nějaké pohlaví
- nevěří v gender a tvrdí že orientaci si můžeme rozumově zvolit
- vůbec nebere v potaz, že někdy nemusí povaha dítěte pasovt s povahou rodiče
- naivně se ptá, proč děti nechodí více ven - není o tom snad už dost informací?
- rozlišuje dívčí a chlapecké aktivity, ale nijak nespcifikuje, které to jsou a jak se odlišují, přičemž nesprávně zvolená aktivita dítě prý velmi do budoucna poznamená

Knih s podobným obsahem je dnes na trhu už dostatek a většina z nich je psána lépe, přehledněji a čitelněji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (5)

Táta je dům a máma je domov.


Něhou nejde nikoho rozmazlit.


Děti jsou projekcí vztahů, ve kterých žijí.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat v seznamech

v Právě čtených23x
v Přečtených137x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených9x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit40x

Štítky knihy

psychologie pedagogika vývoj a výchova dětí populárně-naučné publikace

Autorovy další knížky

Jiří Halda
česká, 1970
2019  90%Jsi tam, brácho?
2020  89%Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat
2023  93%V každé chvíli jste mi vzorem