Malý bratr přehled

Malý bratr https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90349/bmid_maly-bratr-AXb-90349.jpg 4 80 80

Sedmnáctiletý Marcus alias w1n5t0n je přesvědčený, že zná všechna pravidla hry – a finty, jak je obejít. Je chytrý, pohotový a vyzná se v dnešním sesíťovaném světě, takže si lehce poradí i s vlezlým špiclováním své střední školy. Jednoho dne se mu svět obrátí vzhůru nohama – vyrazí s kamarády za školu a před jeho očima dojde k teroristickému útoku na San Francisco. A protože zrovna byli ve špatnou chvíli na špatném místě, ocitnou se v moci Ministerstva vnitřní bezpečnosti, které je obratem uklidí do tajné věznice k několikadenním nevybíravým výslechům. Když je konečně propustí, zjistí Marcus, že se jeho město změnilo v policejní stát, kde se s každým zachází jako s potenciálním teroristou. Nikdo by mu neuvěřil, co se stalo, a tak mu zbývá jediné: vyřídit vnitřní bezpečnost vlastními silami. Dokáže dospívající hacker vyhrát nad úřady, které se vymkly kontrole? 1. vydání.... celý text

Romány Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Triton
Originální název:

Little Brother , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý bratr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

KaLiBi
02.07.2022 5 z 5

Opravdu skvělá knížka. Dlouho se mi nestalo, že by příběh byl čtivý od začátku do konce. Každé zmíněné bezpečností opatření je podáno srozumitelně i pro naprostého laika v tomto oboru. Po přečtení zanechává kniha hodně pocitů a podnětů k zamyšlení. Úžasný je také doslov Bruce Schneiera.

Romča11
10.07.2019 4 z 5

Tahle knížka ukazuje jak se může moderní technologie a zajišťování bezpečnosti zvrtnout. "Soukromí je součastí bezpečí ne jeho opakem". Stojí za to si přečíst, věřte mi.


Metla
23.07.2018 4 z 5

Procházet kolem tohoto titulu v knihkupectví, přeletěla bych po něm zběžně pohledem a ignorovala ho jako četbu pro dospívající, která mi už nemá co sdělit. A udělala bych velkou chybu. Ano, kniha je primárně cílená na mládež, ale je sakramentsky dobře napsaná (překlad i redakce také na jedničku), něco nového jsem se z ní přece jen dozvěděla (především co se týká bezpečnostních systémů a počítačové komunikace) a přestože obsažené myšlenky o svobodě nejsou převratné, nedělá je to triviálními či snad méně pravdivými.

"Malý bratr" je "1984" současné mladé generace. Věnuje se aktuálním problémům: terorismu, strachu, ztrátě soukromí, systematické likvidaci svobody a pošlapávání lidské důstojnosti ve jménu "vyššího dobra". Nemůžu se ztotožnit úplně se vším, co se v knize předkládá - na můj vkus se až příliš bagatelizovaly zkušenosti dospělých a z teenagerů se dělaly vzory uvědomělosti a zodpovědnosti. Autor kritizuje, nenaznačuje však ideální řešení.

Na druhou stranu se mi líbilo, že lidé jsou v románu skutečně lidští, dělají chyby, mají své slabosti, fyzické potřeby, jednají pochopitelně, nejsou to žádní supermani, nýbrž zoufalí jedinci v zoufalé situaci. Tím odpovídám příznivcům akce: ne, Marcus a jeho kamarádi se nebudou plížit vládními budovami, likvidovat vládní agenty ani sestřelovat vládní helikoptéry. Jejich boj je mnohem nenápadnější a věrohodnější: využívají proti systému své vědomosti, své znalosti počítačů, hackovací schopnosti, ba dokonce i rozjívená hravost se dostane ke slovu (popis LARPů byl velmi zajímavý). Cory Doctorow dokázal srozumitelně i celkem zábavně popsat různé technické vychytávky, šifrování, programování atd., přesto je třeba se alespoň v základech dané tématiky orientovat.

Ve srovnání s Orwellovým kultovním dílem je použito jiných prostředků, rozmanitějších, podstatně méně deprimujících: zde totalita teprve nastupuje, zatímco v "1984" šlo o rozjetou mašinérii, také závěrečné vyznění je zcela odlišné. Naléhavost "Malého bratra" to nijak neumenšuje, ten je totiž aktuálnější, prakticky zaměnitelný s dnešní realitou. Přála bych si být o 20 let mladší, pak by se tento román s nejvyšší pravděpodobností stal mou biblí. Navzdory věkovému handicapu mohu jedině uznale zvednout palec: pro dospívající by tahle knížka měla být povinnou četbou, pokročilejším ročníkům však má rovněž co nabídnout. Opravdu milé překvapení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2009 - John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel


Kniha Malý bratr v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených14x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie hackeři policejní stát

Autorovy knížky

Cory Doctorow
kanadská, 1971
2011  84%Malý bratr