Säffleská bestie přehled

Säffleská bestie
https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80102/saffleska-bestie-80102.jpg 4 130 130

Detektivní příběh švédské autorské dvojice. Komisař Martin Beck a jeho policejní tým se pouští do vyšetřování. Další ze seriálu detektivních románů ze současného stockholmského prostředí se zaměřuje proti nešvarům v řadách policie. Komisař Martin Beck a jeho spolupracovníci se po složitém pátrání utkávají s několikanásobným vrahem, jenž byl do situace šílence dohnán sadistickým a neschopným policejním komisařem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Vedervärdige mannen frän Säffle , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Säffleská bestie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

trudoš
20.02.2022 5 z 5

Jak mi série Martina Becka od prvních dílů moc neseděla, šestá a teď i sedmá kniha opravdu stály za to. Zatímco Policie pomo pije okouzlila svým humorným podkresem, Säffleská bestie naopak uhranula temným, přímočarým a v základu jednoduchým příběhem. Třebaže zápletka se rozjíždí pomalu, v druhé půli nečekaně nabere na síle a u posledních stránek čtenář jen trne, kdo všechno bude semlet lavinou událostí.
Rozdíl oproti předcházejícím dílům je i v koncepci, tentokrát zde nedochází k vyšetřovacímu tápání či bloudění po vedlejších kolejích – kdo je viník je jasné poměrně záhy, jen je třeba si ujasnit některé souvislosti a než začne vývoj událostí něčím nudit, dochází ke zběsilému vyústění. Zároveň mi vyhovovalo, že náhled do života Martina Becka byl tentokrát minimální a nepůsobil jako něco navíc. Snad jen, že příliš mnoho postav se mi průběžně pletlo jmény i povahovými rysy, přičemž valná většina jich byla vlastně zbytečná, protože celé drama šlo uhrát klidně o třech hlavních aktérech.

šipek
29.03.2021 4 z 5

Tak jsem sáhl po staré dobré osvědčené dvojici autorů a vůbec jsem se nezklamal. Za mě výborný komisař Martin Beck (dokonce nyní jde seriál každou neděli večer na prima krimi s tímto komisařem, který sleduji). Kniha je klasický detektivní román, který se moc dobře čte.


ludek.n
26.12.2020 4 z 5

Skandinávská detektivní škola a posedmé komisař Martin Beck, řešící případ brutálně zavražděného policisty Stiga Nymana, přezdívaného pro svůj přístup ke zločincům, ale i kolegům - Säffleská bestie. Manželé Maj Sjöwallová a Per Wahlöö přistupují k tématu s přímočarostí a přesvědčivostí sobě vlastní. Nedočkáme se proto žádných obludných zastíracích manévrů nebo únikových her, ale jednoduché a rázné policejní akce, spočívající stejnou měrou na mravenčí práci při sbírání indicií, jakož i na zkušenostech a dokonce intuici. Vše hladce, jasně a s nadšením, přestože únava a vyčerpání vyšetřovatelů mají proporce katastrofy. Jakmile v stockholmské Údolní ulici zazní střelba z automatické pušky, doposud poklidné shromažďování důkazů se mění v drama, v němž si nikdo nemůže být jistý životem. Autorům se podařilo udržet tempo po celou dobu vyprávění, vyhnuli se žánrovým klišé a naservírovali nám příběh, který se čte jedním dechem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Säffleská bestie v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených189x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených9x
v Knihotéce150x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

pomsta severská krimi švédské detektivky

Autoři knihy

Maj Sjöwall
švédská, 1935 - 2020
Per Wahlöö
švédská, 1926 - 1975