Lov přehled

Lov https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479226/bmid_lov-61z-479226.jpg 4 638 638

Martin Servaz série

< 7. díl >

Ďalší mrazivý triler s detektívom Martinom Servazom v hlavnej úlohe V opare mesačného splnu sa z lesa vynoril jeleň. Zviera má ľudské oči. No nie je to divé zviera, na ktoré poľujú v temných lesoch Ariege... a nie je to ani prvá poľovačka. Ale je to prvá obeť, ktorá neplánovane skončila pod kolesami auta a vyniesla na svetlo božie sériu hrôzostrašných vrážd, o ktorých dosiaľ nikto ani len netušil. Napínavé vyšetrovanie, pri ktorom Servaz opäť bojuje nielen o svoju česť, ale napokon aj o holý život.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

La Chasse , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lov. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (151)

Rihatama
12.04.2024 5 z 5

Bernard Minier tentokrát nenapsal pouze kriminální thriller. Lov nese silný otisk jednoho z největších socioekonomických problémů Francie, který úzce souvisí s její koloniální minulostí. Na rozdíl od Houellebecqa se však nesoustředí na kritiku obtížně přizpůsobivé francouzské muslimské (zatím ještě) menšiny, ale na popis všech negativních průvodních jevů do většinové společnosti nezačleněné, hrubě nespokojené mladé generace muslimských přistěhovalců. Vzhledem k nálepkám rasismus, diskriminace, nadřazenost, nenávist atp. dochází k paradoxním projevům typicky spojeným s pocity viny, kolektivní viny. Francie tak platí za své hříchy minulosti, ale i současnosti, protože snášet urážky a obviňování ze strany nespokojené mládeže bez ohledu na příčinu a situaci vyvolává jen další a další neadekvátní reakce. A to na obou stranách. Policie je pak ideálním fackovacím panákem. A to vše v aktuálním kontextu pandemie kovidu, roušek a všudypřítomných zákazů a omezení vycházení, které následně vyvolaly epidemie násilí a ve Francii - jako obvykle - taky spoustu automobilových pochodní.

S Martinem Servazem se tak čtenář posouvá do doby zcela nedávné, doby kovidu s vyčerpanými zdravotními i bezpečnostními službami a zcela frustrovaným obyvatelstvem. Naplno se přitom státní aparát musí potýkat s kriminalitou, jejíž podhoubí se rozrostlo zejména v okrajových čtvrtích, tady Toulouse, obydlených ze společnosti vyčleněnou skupinou přistěhovaleckých klanů. A nejen s kriminalitou, ale i nezměrnou nenávistí, namířenou proti francouzské policii. Ta se nemůže zavděčit všem, natož spravedlivě prošetřovat kriminální aktivity muslimských spoluobčanů, kteří policii obratem obviní z rasismu nebo společnost např. z toho, že upřednostňuje právo na majetek před právem na bydlení. A tak se legitimizuje nejen násilí, ale třeba squaty. Není přitom moci, která by squattery z obsazených domů vypudila.
Problémy se tak vrší jeden na druhý. Francouz/ka např. nemůže veřejně prohlásit, že je hrdá/ý na to, že je Francouz/ka. Může tím vyvolat reakce rozhořčení, že se hlásí k neokolonialismu, k nadřazené rase. Specifickou skupinou jsou francouzští učitelé, kteří u svých muslimských studentů omlouvají i ty nejhorší zločiny a de facto legitimizují násilí jako prostředek poukazování na nespravedlnost, které jsou tito mladí přistěhovalci vystavováni, protože vyrůstají v těchto čtvrtích, a protože nejsou bílí. Rasistická Francie má podle nich dluh vůči potomkům otroků, nebo lidem z kolonií, který je nesplatitelný... A tak se mění francouzská kultura, kdy muž odmítá respektovat, prodat ruku a mluvit se ženou, natož aby mu žena říkala, jak se má ve škole chovat jeho syn.

Minier sepsal poměrně děsivý politický thriller (otázkou je, kde se láme realita a fikce), kde dochází ve světle výše popsaného fenoménu k protestům uvnitř francouzské společnosti, tady ze strany otloukané policie a všudypřítomné nespravedlnosti. Ve stávajícím systému se tak nedosažitelná spravedlnost stává hnacím motorem pro vzpouru a vzetí spravedlnosti do vlastních rukou. Minier však nenabízí dvoubarevný obraz. Vina, právo a spravedlnost jsou málokdy jednoznačně na jedné straně. Musím říct, že se autor s tímto nelehkým dědictvím Francie na případu hledání spravedlnosti, zcela však mimo zákonné limity, vypořádal dobře. Není snadné v takovém případě určit, co je správné a co nikoliv. Minier tady stojí na straně policie. Ale které její části? Je spravedlnost totéž, co právo? Je padouch ten, co chce spravedlnosti zabránit? No ano, asi to nebude tak složité vzhledem k použitým prostředkům, ale problém Minier zajímavě rozkrývá. Přes výraznou politickou linku - pro mě další rozměr autorovy literární tvorby - si nemůžu stěžovat na upozadění klasické kriminalistické práce nebo nedostatek napětí. Za mě vzhůru na lov!

šipek
09.04.2024 3 z 5

Za mě nejslabší kniha této série. Ani bych neřekl, že to byla detektivka, spíše takový politický thriller. Rozhodně autora ale nezatracuji, prostě mi tato kniha nesedla.


koki.veru
06.03.2024 4 z 5

Tohoto autora a tuto sérii mám moc ráda a všechny díly byly super,ale u této knihy jsem se pořád nějak nemohla úplně začíst a něco mi tam chybělo. Za mě tedy jeden z nejslabších dílů,ale to mě neodradí od přečtení další knihy,snad se to tam zlepší.

všechny komentáře

Související novinky (14)

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


10 nejprodávanějších knih (21. týden)

02.06.2022


10 nejprodávanějších eknih (duben)

10.05.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lov v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených896x
ve Čtenářské výzvě162x
v Doporučených20x
v Knihotéce303x
v Chystám se číst273x
v Chci si koupit95x
v dalších seznamech8x

Autorovy další knížky

Bernard Minier
francouzská, 1960
2016  88%Tma
2015  85%Mráz
2015  87%Kruh
2017  80%Zkurvenej příběh
2019  85%Sestry