Mateřské mléko přehled

Mateřské mléko https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521575/bmid_materske-mleko-R0t-521575.jpg 4 48 48

Tři generace žen, tři různé osudy komplikované složitou dobou a vzájemnými vztahy. Střídavé vyprávění matky a dcery začíná a končí za sovětského období v Lotyšsku. V centru pozornosti stojí matka, mimořádně nadaná lékařka a intelektuálka, která odmítá kojit svou čerstvě narozenou dceru, aby ji neotrávila svým neštěstím. O mnoho let později se dostává do nuceného exilu na venkov, kde se role obrací: dcera se stává mateřskou pečovatelkou své depresivní matky. Sílu a útěchu nachází dcera v láskyplném vztahu se vzdálenou babičkou. Dcera ztělesňuje výhled do nadějné budoucnosti, babička dlouhý pohled na lotyšské dějiny. Symbolická rovina románu se nedá přehlédnout, jádro příběhu však zůstává plnokrevné, poutavé a silné. Román Mateřské mléko přední pobaltské spisovatelky se stal fenoménem, vyšel ve dvacítce zemí a do mezinárodní distribuce přichází filmová adaptace, která v domácím Lotyšsku zaznamenala rekordní návštěvnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Mātes piens , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mateřské mléko. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Janek
14.05.2024 3 z 5

Tahle kniha je skutečně pozoruhodná, ale velmi, velmi tísnivá. A paradoxně mi na ní nejvíc vadilo právě to, že je až tak moc a pouze ženská. Nebylo to snadné čtení, ale příběh dobře gradoval a zvědavost mi nedovolila přestat.

Ivule9
08.05.2024 4 z 5

Melancholická atmosféra Mateřského mléka mě pohltila už od prvních stran. Ucítila jsem zachvění dojetí, které mívám u knížek, jejichž autoři dostali do vínku ten obrovský dar psát (a nemusí to být jen u knížek, v podstatě u jakéhokoliv talentu). Tady to platí i u překladu, který je výborný (a myslím, že byl i mezi širšími nominacemi na Literu).

Mrzí mě, že jsem ji četla tak rozkouskovaně a po malých částech, pak to ubírá na celkovém literárním zážitku.

Sledujeme příběh babičky, matky a dcery mezi lety zhruba 1944-1989 v Lotyšsku, v té době pod vlivem Sovětského svazu. Nejedná se ale o žádnou románovou kroniku, vypravěčkami jsou na přeskáčku matka a dcera.

Autorka poetickým a zároveň úsporným stylem popisuje vliv politické situace, svobody/utlačování na život jednotlivce, a jak ho nesvoboda může zničit.

Zároveň jde o vztahy babička-matka-dcera, zejména jejich vzdalování se a zase přibližování, a křehkost těchto vztahů.

Příběh se mě hodně dotkl, zejména linka matky, která byla přinucena odejít do vyhnanství na venkov a celkově byla velmi zajímavou a rozporuplnou postavou.

Knížku můžu rozhodně doporučit, maličko mě zamrzel konec, asi jsem čekala trochu jiné zakončení.

"Moje matka byla člověkem, který stál mimo rodinnou hierarchii. Byla ale někým, kolem koho se točily naše životy, něco, čemu se naše životy podřizovaly, s čím byly neoddělitelně spjaty a na čem trvale závisely. Boje jejích vnitřních démonů a andělů vrhaly náš každodenní život někam mimo čas a prostor. Vtahovaly nás do mýtického boje mezi dobrem a zlem, nechávaly nás nás balancovat na křehké hranici mezi životem a smrtí."


lencin
27.04.2024 4 z 5

Příběh tří generací žen v socialistickém Lotyšsku. Každá se se sovětským režimem pere po svém. Útlá, ale silná kniha.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vražedná temnota, Nezkrotná říše a další knižní novinky (39. týden)

24.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mateřské mléko v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených63x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených7x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst118x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

zfilmováno mateřství lotyšská literatura matky a dcery

Autorovy knížky

Nora Ikstena
lotyšská, 1969
2023  81%Mateřské mléko