Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty přehled

Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238685/bmid_me-srdce-je-z-kamene-p0A-238685.jpg 3 30 30

Tato kniha představuje „jinou“ Alžbětu, dítě své doby, kultovní postavu dekadence. Ve čtyřiceti letech císařovna Alžběta zmizela z veřejného života. Psala básně, odjížděla na dlouhé cesty, sbírala antické předměty, osvojovala si vědomosti o uměleckých směrech a způsobech myšlení fin de siecle, inscenovala sama sebe jako královnu víl Titanii ve vile Hermes – a žila touhou po smrti.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Mein Herz ist aus Stein , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Tess.96
01.11.2023 2 z 5

Život a osud císařovny Ažběty nebo-li Sisi je mojí srdcovou záležitostí. Je to jedná z historických osob, kterou mám moc ráda a nebudu lhát. Zamilovala jsem se do této postavy díky krásné a talentované Romy Schneider, která jí ztvárnila ve filmech.
Skutečná Sisi ale vůbec nebyla taková, jakou jí Romy ztvárnila, byla spíš naprostým opakem, a proto mi přijde i zajímavá. Pustila jsem se do knihy Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty, abych se o císařovně dozvěděla něco nového a zajímavého. Chtěla jsem prostě drby :D Bohužel mě ale kniha spíše zklamala.
Už z názvu jsem čekala něco, co mě bude šokovat nebo mě překvapí. Jaké zklamání pro mě bylo, když se polovina knihy vůbec Sisi nevěnuje, ale věnuje se architektuře, sídlům, ve kterých Sisi žila a uměleckým dílům, které sbírala. Nepochopila jsem, co je na tom všem temného a co nám to má o císařovně prozradit. V knize se tedy objevuje jen málo zmínek o Sisi, které jsou zajímavé, celkově asi tak jen na čtyřiceti stránkách? Což je čtvrt knihy. Sice tam bylo něco nového a zajímavého, ale většina knihy je bohužel kvůli zdlouhavým popisům architektury a umení nudná a nezáživná.

Thalin
13.10.2023 2 z 5

Musím se přidat k těm, kterým nesedlo zpracování. Autorka se od tématu odklání klidně i na několik stran a přidává vsuvky, které nemají s císařovnou nic společného. Kolikrát jsem marně přemýšlela, proč to tam vůbec je. Pár nových informací jsem se dozvěděla, ale jinak mi kniha nic moc nedala a nečetla se mi moc dobře.


Booky84
21.03.2023 4 z 5

Alžběta hladověla jako Lady Di,
jezdila na koni a šermovala jako d'Artagnan,
cvičila jako Jane Fondová,
byla zavražděna jako J. F. Kennedy,
a vypadala jako Romy Schneiderová.

Zajímavě až neotřele psaná kniha.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (30. 3. - 5. 4.)

29.03.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty v seznamech

v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

Habsburkové Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898

Autorovy další knížky

2015  65%Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty
2022  65%Hedy Lamarr – Bohyně stříbrného plátna, vynálezkyně