Média, lži a příliš rychlý mozek přehled

Média, lži a příliš rychlý mozek https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371309/bmid_media-lzi-a-prilis-rychly-mozek-r6m-371309.jpg 4 100 100

- Jak jsme manipulováni a nevíme o tom? - Co jsou to hoaxy? - Ukazují média svět takový, jaký skutečně je? - Proč nám politici lžou? - Co je to mediální gramotnost? - Proč je potřeba kritické myšlení? - A jak si s námi zahrává mozek? To jsou jen některé z aktuálních otázek, na které najdete odpovědi v této knize. Jejím autorem je spoluzakladatel webu manipulatori.cz, který se snaží podporovat nezávislé a kritické myšlení a odkrývat mediální lži. V první části knihy odhalíte zákonitosti našeho chování a rozhodování. Zjistíte, proč naše přání tak často formují budoucnost, pochopíte, jak nás ovlivňuje naše vlastní iracionalita, proč podléháme skupinové hlouposti a jak snadno se dopouštíme myšlenkových chyb. Druhá část knihy se věnuje žhavé současnosti. Zaměřuje se na běžně užívané argumentační fauly a na odhalení manipulativních a propagandistických postupů v politice i médiích. Poznáte zákulisí mediálního průmyslu a výroby zpráv i techniky, jak námi média mohou manipulovat. A v neposlední řadě porozumíte tomu, jak odhalovat falešné zprávy, poznat pravdu od lži a nepodlehnout konspiračnímu myšlení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Média, lži a příliš rychlý mozek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Knihomol22
13.01.2024 4 z 5

Tato kniha byla jen začátkem, takovým impulzem, aby se člověk ponořil hlouběji do témat.

Nikola086
18.12.2023 4 z 5

Zajímavě napsaná kniha plná informací, které jsou potřeba obzvláště v dnešní digitální době. Minimálně jednou by si něco takového měl přečíst každý a rozhodně by pár kapitol z knihy mělo být vyučováno nejen na středních, ale už i základních školách, aby se kritické myšlení a mediální gramotnost mohla rozvíjet co nejdříve.


chamyl
15.01.2023 5 z 5

Zajímavá a potřebná kniha, současně se ovšem bojím, že bohužel i trochu zbytečná. Zbytečná proto, že ti, kteří ji čtou, ji zpravidla číst nepotřebují a ti, kteří by to potřebovali, ji číst nebudou. Každopádně by bylo skvělé, kdyby se tento typ literatury stal povinnou četbou na středních školách třeba místo Harryho Pottera, a to nejen v České republice. Myslím, že by to společnosti prospělo.

Neodpustím si malou poznámku:
Demokracie je systém, který má zajišťovat pluralitu názorů, jejich výměnu i tříbení a bezpečnost i beztrestnou možnost jejich zastávání. My jsme se bohužel posunuli do doby, kdy spolu velmi často nesoupeří různé o fakta opřené názory, ale (někdy zcela iracionální) emoce. Emoce, které se velmi důmyslně skrývají za fakta a názory, takže si jejich vliv řada lidí nejen nepřipouští, ale především vůbec neuvědomuje. Demokracie je zde pro všechny, a to i přestože ji takto řečtí filozofové vlastně vůbec nekoncipovali, čímž se dostáváme do neřešitelného konfliktu těch, kteří hledají odpovědi a fakta, s těmi, kteří to tak či onak pouze cítí. Naše budoucnost je pak spíše o (obvykle) momentálních pocitech, což může být často zavádějící a velmi nebezpečné.

Proto jsem přesvědčen, že důraz na kritické myšlení by měl být naším společným prioritním zájmem, a proto v rozporu se začátkem svého komentáře věřím, že si ke knize najdou cestu i lidé, kterým pomůže při hledání fakt i co nejobjektivnějšího pohledu na svět okolo sebe, ať už jsou jejich (o realitu opřené) názory jakékoliv.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (26.2. - 11.3.)

19.02.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Média, lži a příliš rychlý mozek v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených7x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst176x
v Chci si koupit57x
v dalších seznamech2x