Kouzelník Merlin přehled

Kouzelník Merlin
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12509/bmid_kouzelnik-merlin-wul-12509.jpg 4 137 137

Merlin série

1. díl >

První díl z trilogie o kouzelníku Merlinovi. Historický román situovaný do Anglie v 5. století vypráví ústy legendárního kouzelníka Merlina o událostech před narozením bájného krále Artuše. Autorka nechává Merlina vzpomínat na jeho smutné dětství, dospívání a počátky jeho budoucích úspěchů. Líčí Merlina jako člověka s magickými a prorockými schopnostmi, jako pomocníka krále Ambrosia v boji za sjednocení Anglie, i jako svérázného filozofa. Zároveň ale s úsměvem odhaluje, v čem spočíval zdroj jeho znalostí a někdy tragikomický následek jeho předpovědí. Kniha končí početím chlapce Artuše, který se má podle Merlinovy předpovědi stát sjednotitelem a králem celé Británie. Svěží román, nepřetížený mystikou, který s nadhledem přibližuje současníkům dávnou legendu a zajímavé historické údobí.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Crystal Caves , 1970


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kouzelník Merlin. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Deia
03.04.2024 4 z 5

Túto trilógiu som si už chcela dávno prečítať, keďže obdobie artušovských legiend ma fascinuje. Mala som trošičku obavy, keďže sa jedná o staršie dielo (a ja si v tomto neviem pomôcť), ale nenaplnili sa, príbeh sa mi od začiatku páčil. Začína neľahkým Merlinovým detstvom a ukazuje jeho formovanie sa na čarodeja, aj keď to nie je presné, keďže nejaké čary sú tu v pozadí, Merlinove nadprirodzené schopnosti sa skôr prejavujú akýmisi víziami. Za mňa tu mohli byť aj nejaké kúzla, ale možno v ďalších častiach sa dočkám. Ináč ma to veľmi bavilo, začínajú sa mi páčiť také historické romány z dávneho obdobia, aj keď sa jedná skôr o historickú fikciu. Ale snáď aspoň čiastočne vychádza z nejakých reálií a približuje, ako ľudia žili v danom období. Miestami boli popisy až príliš detailné, ale to mi veľmi nevadilo, aj keď spočiatku som mala problém sa začítať. Ale akonáhle Merlin trošku dospel, tak sa mi to hneď čítalo lepšie. Dej potom nabral aj väčší spád, dočkali sme sa aj nejakých bojov. No a časť končí na začiatku Artušovho života, takže som veľmi zvedavá čo bude ďalej a či tam budú vystupovať aj ďalšie známe postavy tohto obdobia.

boxas
10.12.2023 5 z 5

Merlin je jedním ze tří největších kouzelníků světové literatury - tedy společně s Gandalfem a Harry Potterem.
Jeho příběhy rozhodně stojí zato si přečíst, a tak se s ním, Merlinem, seznámit.
Knihy Mary Stewartové k tomu tvoří velice solidní základ.


Atuin
02.10.2022 5 z 5

Moc pěkný jazyk, moc pěkně vykreslené prostředi, je zkrátka vidět že kniha vyšla v r.1970. Sága určitě nezklame a je vhodná kdo tyto prvky baví, jak dobou, tak oživením postav autorka vás umí dostat dovnitř.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kouzelník Merlin v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených229x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených14x
v Knihotéce141x
v Chystám se číst75x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech6x