Město & město přehled

Město & město https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21645/bmid_mesto-a-mesto-YpW-21645.jpg 4 249 249

Když je v pozoruhodném a dekadentním městě Beszel kdesi na okraji Evropy nalezeno tělo zavražděné ženy, vypadá to jako všední případ pro inspektora Tyadora Borlúa z Oddělení těžkých zločinů. Ale jakmile se Borlú pustí do pátrání, důkazy začínají napovídat, že je na stopě konspiraci mnohem podivnější a nebezpečnější než si jen dokázal představit. Brzy se v ohrožení ocitne nejen on, ale i jeho rodina. Borlú musí navštívit jedinou pozemskou metropoli stejně zvláštní jako je ta jeho vlastní. Jeho cesta vede skrze krajně neobvyklé hraniční pásmo. Jde o putování stejně tak duševní jako fyzické, o posun ve vnímání, vidění neviděného. Cílem je sousední bohaté a prosperující město Ul Qoma, s nímž Beszel již dlouho soupeří. * S odstíny Franze Kafky, P. K. Dicka, Raymonda Chandlera a románu 1984 je Město a Město detektivním příběhem, jež nás zavede do metafyzických a uměleckých výšin.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The City & the City , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město & město. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

PeterRainhard
10.04.2024 3 z 5

Píši komentář spíše coby "placeholder" pro další, který bude následovat po kompletním přečtení knihy, ke které se předpokládám vrátím, kterou jsem nakousl a z jakéhosi důvodu nedočetl do konce.

Fantaskní motiv vůbec není špatný a je použit ústrojně, jemná, postmoderně ironická paralela Beszelu a Ul Quomy se Západním a Východním Berlínem se mi vlastně zamlouvala a naprosto neurážela. A rovněž atmosféra noirové detektivky je dobře načrtnutá. Toliko o vyvrcholení zápletky nemohu soudit.

Zcela jistě bych k přečtění doporučil čtenáři, který má rád vícevrstevnaté, ironické, hravé, jazykově bohaté vyprávění s opravdu četnými aluzemi na politické a historické fakty docela nedávné minulosti.
Spíše nežli ortodoxnímu milovníku čisté fantasy - jímž, podotýkám, sám nejsem.

felixrr
02.10.2023 4 z 5

Námět i jeho zpracování jsou povedené, ale šlo z toho vyždímat trochu víc. Vyniká tu hlavně atmosféra, kterou Miéville prostě umí. Na dost věcí se člověk musí zeptat sám sebe, aby si uvědomil, kolik se toho skrývá pod pokličkou a jak opresivní až totalitní celý městský systém vlastně je (Kdo ho vůbec vymyslel? Proč by tu někdo takhle dobrovolně žil? Co na to zbytek světa?).


Koci22
01.07.2023 5 z 5

Temný detektivní příběh v kulisách neskutečně originálního fantazijního světa. Smekám před autorovou imaginací. Nádherná atmosféra. Navíc to zasazení na východ Evropy, "totalitní režim" dvou měst. Nutí to k hlubšímu zamyšlení, je v tom mnohem více než se na první pohled zdá.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (4)

2010 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)
2010 - Hugo Award (Best Novel)
2010 - Arthur C. Clarke Award
2010 - World Fantasy Award (Novel)


Kniha Město & město v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených329x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených13x
v Knihotéce210x
v Chystám se číst120x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech5x