Meta přehled

Meta https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428849/bmid_meta-Hi8-428849.jpg 4 690 690

Superlidé existují. Ale žádný z nich není superhrdina. Nikdo na začátku jednadvacátého století nepotřebuje nadšence ve spandexu a pláštěnkách, kteří by se po nocích honili za zločinem. Zato po supershowbyznysu se lidé můžou utlouct. Ve světě, kde jsou superschopnostmi obdařené Mety světovými celebritami — nebo preventivně stíhanými nepřáteli státu —, nechce být Lenka Křížová ničím z toho. Je to zkrátka holka, která si chce odchodit vysokou, utratit alimenty a občas pomoct kamarádce u zkoušky svými mimickými schopnostmi. O slávu ani o davy fanoušků se nikdy neprosila. A přesto se zdá, že jednoho má.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (179)

Terva
10.03.2024 3 z 5

„Člověk, kterej hledá
smysl svýho života ve vás,
protože ho neumí najít nikde jinde,
vám ani tak neprojevuje lásku,
jako vás spíš drží jako rukojmí.“

„Takový krásný jazyk máme a ty do něj cpeš cizí slova.“

Knížku jsem dostal darem a tak se nebudu řídit heslem; „Darované Metě na schopnosti moc nekoukej“. Musím přiznat, že jsem to chtěl po několika stránkách zavřít a nedočíst. Prvních 70 až 80 stran je opravdu vopruz. Ale na rozdíl od zbytku příběhu je to alespoň ucelené. Další části dobrodružství jsou roztříštěné a neucelené. Nejvíc mě štvalo přeskakování v ději. Ale znáte to, každý příběh, aby byl zajímavý, „musí věci uvíst do pohybu, ideálně nějakým spektakulárním a vzrušujícím způsobem.“ To se právě pomalu stane někdy kolem té osmdesáté stránky. A od tý doby by se to mohlo zdát zajímavé. Sice to stále hapruje, ale čtenář už má cíl a je zvědavý, jak to dopadne.

Malá ochutnávka:
„Kolik už tý věci je?“ zeptám se skepticky při pohledu na zaprášenej VHS přehrávač.
Pokrčí ramenama. „Víc než tobě určitě. Tehdy se věci nerozbíjely jako dneska. Teď si musíš novej mobil kupovat každý dva roky, protože je naschvál dělaj tak, aby se ti co nejdřív rozbily . . .“
„Jo, jo jasně . . .“
„Můj první mobil vydržel bez nabíjení třeba dva týdny, víš?“
„No jo, ale taky v sobě neměl internet, foťák, pět různej aplikací na vyhledávání kamarádů a džípíesku.“
„Aspoň mě skrz něj nikdo nešpehoval.“

„Fun fact?“
Je to docela vážný a vlastně i smutný příběh o stalkování. Jenže se schopnostmi, které hlavní hrdinka Lenka i uzurpátor mají, to dostává trochu jiný náhled na stalking. Moc jsem se nesmál. Dokonce ani v případě, když se na scéně objevují kačenky Rachel QuackAdams a Ryan Gooseling. Tito dva tvorové tak trochu do příběhu zasahují a někdy jsou i chytači stresů Lenčiny spolubydlící. Nemá to nouzi o dramatické situace, sem tam je to odlehčené nějakou povedenou hláškou, ale vše je to vlastně psané až moc zbytečně dětsky. Opravdu to chtělo trochu přitvrdit. A bohužel, konec mě zklamal. Čekal jsem něco hektičtějšího a dramatičtějšího, třeba něco ve stylu X-Menů. Ale skončilo to, jak to skončilo, a já můžu jen hodnotit. 60%

Citát: Svobodu. Jo, tu máme. Jsme k ní odsouzený. (Vždycky z tebe může být Wolverin.)

Malarkey
04.02.2024 4 z 5

Moje první setkání s Pavlem Barešem a díky Pevnosti si myslím, že se to hodně povedlo.

Meta neoplývá úplně originálním nápadem. To je potřeba si říct. Jenže je napsána tak zajímavě a moderně, že Vás od začátku do konce nesmírně baví číst.

Autor, podle mě, naprosto dokonale vystihl mluvu dnešních mladých. Moderně pojatý text se nebrání moderním slovům, anglikanismy a vším, co je dnes moderní a nutno dodat, že český jazyk to mnohdy notně dokurvuje.

Jenže se to sakra dobře čte! A to je to, co nad vším ostatním v této knize vládne. Meta je originální kousek a dost si troufám tvrdit, že jednou se o ní bude v mnoha ohledech mluvit.


rilajaan
31.01.2024 5 z 5

Příběh Lenky, superhrdinky. Pro mě to bylo vyprávění o tom, jak jsou lidé schopni zneužít všechno a všechny - a nemusí to být superhrdinové.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (25. týden)

15.06.2020


Citáty z knihy (11)

Občas někomu nejvíc ubližujem právě tehdy, když se ho snažíme chránit před pravdou.


Máš jedno, jak je to doopravdy. Hlavní je, kdo křičí nejhlasitějc.


žádnej Mozart z nebe nespadl, teda až na Mozarta, že jo.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Meta v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených797x
ve Čtenářské výzvě144x
v Doporučených99x
v Knihotéce300x
v Chystám se číst358x
v Chci si koupit135x
v dalších seznamech10x