Milada Horáková přehled

Milada Horáková https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444697/bmid_milada-horakova-C2w-444697.jpg 5 170 170

Milada Horáková je nejznámější obětí politických monstrprocesů v Československu. 27. června 1950 byla popravena v Praze na Pankráci. Co o ní víme víc? Právnička, sociální pracovnice, poslankyně, aktivní účastnice prvního, druhého i třetího odboje, bojovnice za práva žen. Komiksová kniha spisovatele Zdeňka Ležáka a výtvarnice Štěpánky Jislové podává její život podrobněji - dětství, mladá léta, právnička na sociálním odboru, odbojová činnost, vězení nacisty, vstupem do politiky po válce, protikomunistický odboj po únorovém převratu, zatčení v září 1949, proces a jeho průběh až po rozsudek a popravu. Nedílnou součástí je i její soukromý život. Kromě toho kniha sleduje osudy vedlejších postav, čímž dokresluje charakter doby. Autenticky a velmi věrně vykresluje příběh jedné z největších osobností novodobých českých dějin. Kniha podpořena MK ČR.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milada Horáková. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (42)

Čand@
10.11.2023 5 z 5

<Odcházím bez nenávisti k vám.>
Obdivuhodná žena. Obdivuhodné spracovanie. Veľká vďaka autorom.

ivca84
31.07.2023 4 z 5

kniha diky tomu že je komiksová se docela dobře četla a ukazala zakouti režimu


momo01
27.07.2023 4 z 5

Díky komiksovému formátu se mi podařilo nahlédnout do důležitých historických událostí, aniž bych musela číst několik set stran odborných knih. Už jsem dospěla do věku, kdy si uvědomuju, že je třeba se zajímat o minulost a snažit se z ní co nejvíc poučit. Na druhou stranu nejsem úplně fanda do čtení faktografických knih o historii a tak preferuju odlehčenou a zábavněji volenou formu. Musím uznat, že autorům se podařilo zpracovat téma s respektem a vystihnout kontext doby, ve které se příběh odehrává. Navíc mě oslovily medailonky postav na konci komiksu. Přidalo to na autentičnosti a vznikl tak dojemný a dobově věrný celek.
Na druhou stranu mi chyběl hlubší vhled do nitra osobnosti Milady Horákové a díky tomu na mě některé scény působily odosobněně. Měla jsem pocit, že se komiks soustředil spíš na naskládání suchých faktů a událostí, než aby mi víc přiblížil osobnost této vyjímečně silné ženy a to je škoda.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (24. týden)

07.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Milada Horáková v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených232x
ve Čtenářské výzvě71x
v Doporučených17x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst94x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech6x