Mladík / Událost přehled

Mladík / Událost https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520186/bmid_mladik-udalost-65982c8fbc426.jpg 4 97 97

Kniha představuje dva texty nositelky Nobelovy ceny Annie Ernauxové. Mladík (2022) je vyprávěním padesátileté spisovatelky o vášnivém milostném vzplanutí k muži, který je o třicet let mladší než ona. Vztah v ní vyvolává vzpomínky na vlastní mládí a zároveň pocity, jako by se nacházela mimo čas, nestárla nebo žila svůj život pozpátku. Druhým textem, Událostí (2000), se autorka vrací do roku 1963, ke svým deníkovým zápiskům; tehdy ve svých třiadvaceti letech jako svobodná žena zjistila, že je těhotná. Začne ji sžírat stud: chápe, že těhotenství by ji i její rodinu společensky zničilo, a zároveň ví, že si dítě nemůže nechat. Ve Francii, kde je potrat zakázaný, se marně snaží potratit za pomocí pletací jehlice. Ve strachu a zoufalství nakonec vyhledá potratáře a skončí na pohotovosti v nemocnici, kde málem přijde o život. V textu, který vznikl o čtyřicet let později, se Ernauxová dotýká traumatu, jež nikdy nepřekonala.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Host
Originální název:

L'événement / Le jeune homme


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mladík / Událost. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

knihovna1
11.05.2024

Kniha rychle přečtená. Je opravdu dobře napsaná, ale téma smutné. Trápení studentky z nechtěného otěhotnění. A co s tím? V zemi, jde je zákaz přerušení. Z knihy je cítit Francie. Autorka je stále pro muže žádoucí. Je to jen pocit? Realita nebo ego? Pro získání Nobelovy je žádoucí. Jsem ráda, že díky ní jsem autorku objevila. Stala se mou oblíbenou.

Vrbická1999
10.05.2024 2 z 5

S Annie Ernaux úplně kamarádky nejsme. Přečetla jsem již Paměť dívky, se kterou jsem se vyloženě trápila. U Mladíka/ Události bylo čtení snazší, protože popisy nezákonného potratu prostě dokážou strhnout. Ale po dočtení jsem usoudila, že autorku opravdu ráda nemám. Svým chováním, názory a postoji mohu říci, že mi je vyloženě protivná. Chtěla jsem se pustit do její knihy Roky, ale neučiním tak.


AdunavonBois
28.04.2024 4 z 5

Kniha byla mojí první čtenářskou zkušeností s tvorbou Annie Ernaux. Při čtení jsem měla pocit, že každá věta je složená z naprosto přesného počtu potřebných slov. Přitom autorka dokáže plasticky popsat pocity, náladu, dění i osoby. Oba texty se věnují ženskému pohledu, sexualitě a společenským konvencím dané doby. Ten první popisuje vztah zralé ženy s o tři dekády mladším mužem. Což v knihách, filmech ani v realitě nevídáme tak často jako vztah mladší ženy a staršího muže. Popisovaný poměr akceleroval sepsání textu druhého, prostřednictvím kterého se vrací do mládí, kdy se jako studentka pokoušela o přerušení nechtěného těhotenství. Přestože se ona Událost odehrála v roce 1963, kdy byly potraty ve Francii nelegální, pokoutné jednání, ztráta postavení, společenské pohoršení na těhotné ženy v některých zemích stále čeká. Tedy tíživost, nepochopení a stud provází ženy i v současnosti a text je tak sžíravou a stále aktuální výpovědí.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023


Citáty z knihy (4)

O čem nenapíšu, to se nezavrší a zůstane jen prožité.


Často jsem se milovala kvůli tomu, abych se donutila psát.


Chtěl bych být v tobě, abych z tebe mohl vyjít a podobal se ti.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Mladík / Událost v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených123x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených7x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

zfilmováno francouzská literatura strach potrat zoufalství mládí

Část díla

Autorovy další knížky

Annie Ernaux
francouzská, 1940
2022  87%Roky
1995  88%Místo / Obyčejná žena
2023  70%Paměť dívky
2023  86%Mladík / Událost