Moje první sebevražda přehled

Moje první sebevražda https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11355/bmid_moje-prvni-sebevrazda-e5s-11355.jpg 3 15 15

Román, či spíše soubor deseti povídek, Moje první sebevražda (2006) je kniha o touhách a přáních, o zapomenuté chuti dětství a mládí, o výchově, která má sílu ovlivnit celý život. Příběhy vypráví osamělý alkoholik, který vyrůstal v protestantské, provinční Wisle a nyní ve svých padesáti letech má pocit, že velkou část svého života promarnil. Zdánlivě komická próza se spoustou slovních hříček je ve své podstatě velmi vážná, protkaná nostalgií, motivem pomíjivosti a všudypřítomné smrti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Moje pierwsze samobójstwo , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje první sebevražda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Majto
05.02.2024 3 z 5

V honbe po neznámych autoroch (a tých je pre mňa viac než dosť) som sa dostal aj k tomuto poliakovi. Začal som čítať túto a rýchlo som nadobudol dojem, že asi nebol dobrý nápad kúpiť rovno dve jeho knihy. No dostal som sa kúsok za polovicu k poviedke Duch zázračných objevů. Konečne jedna podľa môjho gusta - škoda, že až šiesta. Trvalo mi nekonečne dlho kým som sa k nej prebojoval. Potom už boli dojmy pozitívne až do konca knihy (jasné, že aj v prvej polovici boli nejaké svetlé momenty, no nebolo to stále ono).
Je isté, že prečítam aj druhú knihu.

Janea777
19.05.2023 2 z 5

Pár dobrých momentů tam bylo. Autor se výběrem slov a některými zamyšlenými pasážemi občas ocitá v ranku "lepší literatury" a naznačuje to i obálka.
Z větší části ale spíše vzpomíná na to, jaké měly jeho milenky vnady. V dnešní době už bych od literatury očekávala něco víc, zvlášť když má jít o jednu z nejlepších polských knih současnosti. Doufám, že zpovědím sexistů z (před)minulého století, které doteď literatuře kralovaly, už bude brzy konec a tahle kniha je jejich labutí píseň.
To, že Pilch sám sebe v knize vykresluje jako vyžilého alkoholika, je na druhou stranu mile upřímné a výpovědi o slezských luteránech mě bavily.


Gagarin
17.05.2015 4 z 5

Vím, že je to ošemetné srovnávat, ale bylo to trochu šabachovsko-vieweghovské, taková Báječná leta po Polsku. Autor píše nesmírně sympaticky, furt jsem si říkal, že bych s ním zašel na pivo a že by určitě bylo o čem mluvit. Hlavně ta titulní povídka (moje první sebevražda) je velmi vtipná. Kniha Zlín navíc tradičně zajistila výborný překlad, takže pro milovníky středoevropského prostoru lze jedině doporučit!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moje první sebevražda v seznamech

v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Jerzy Pilch
polská, 1952 - 2020
2009  64%Moje první sebevražda
2007  76%U strážnýho anděla
2018  67%Nenávratně ztracené leváctví