Mona přehled

Mona
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224798/mid_mona-224798.jpg 4 85 85

Eric Söderquist, stockholmský profesor informatiky, vymyslel systém, který za pomoci přenosu myšlenek umožňuje handicapovaným lidem používat internet. Jeho žena Hanna upadá do kómatu poté, co vynález svého manžela testovala. I když se to všem jeví jako šílený nápad, Eric je přesvědčený, že se nakazila počítačovým virem známým pod názvem Mona, a že jediný způsob, jak ji vyléčit, je vystopovat jeho tvůrce. Pátrání ho za dramatických a čím dál nebezpečnějších okolností zavádí na Blízký východ a izraelská rozvědka i Hizballáh střeží každý jeho krok.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Mona , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

alef
29.05.2024 4 z 5

„Okolo něj vybuchl svět – explodoval ohňostroj barev v naprosté tmě – a bezbranného ho vrhl do prostoru. Snažil nad tím získat kontrolu – vznášel se v univerzu, kolem byly webové stránky – letěl tichým neomezeným a nekonečným internetem.“

Jen silou myšlenky zachytáváš stránky,
a noříš se do dalších úrovní – to je mindsurfing!

Internet budoucnosti, i když kdo ví, jak daleko je v tomto směru výzkum ve skutečnosti – každopádně, my, obyčejní smrtelníci bychom se to asi hned tak nedozvěděli – tohle by podléhalo nejspíš neprostupnému embargu – je to totiž vysoká hra! Ať už jde o sci-fi fikci nebo skutečnost, každému je jasné, že o něco takového by se vedl špinavý souboj, a nejspíš, přesně, jak se domnívá autor, souboj krvavý.
Chtěla jsem nejdřív dát jasně najevo, proč jsem Monu četla (téma ČV – komunikace skrze internet), Mona totiž není sci-fi (které mě baví), ale thriller s prvky sci-fi (a thrillery až tak nemusím), zvlášť když se jedná o thriller z prostředí vysoké politiky! – to je totiž vždycky špinavá záležitost, řekla bych přímo brutálně špinavá – zejména, když se do toho zapojí globální špionážní síly, a globálně působící teroristická uskupení. Pak se rozjede hra, kterou nejde zastavit – Mosad, Hizballáh, džihádisti, teroristi všeho druhu (z Libanonu, Pákistánu, Íránu, …) a samozřejmě špioni, dvojití špioni a nejspíš i trojití špioni a agenti s právem / povinností zabíjet, každého, s kým se potkají, žádné stopy (natož svědci) nesmí po jejich činnosti být objeveny.
Ve chvíli, kdy se z mindsurfingu stane „zbraň“ – výzkum nové metody komunikace mezi počítačem a člověkem se díky Moně vymkl kontrole – se rozjede nezadržitelná mašinerie, kterou navíc pohání dost mohutný zdroj energie – pomsta!

„Pomsta a zadostiučinění mohou přicházet v různých podobách.“

Mona i mindsurf, zdá se, jsou zatím stále záležitosti budoucnosti – jenže možná tu jsou už teď. A tak mafie a teroristi propletení s politickou elitou můžou rozjet svou smrtící hru – o život!

Pro mě příliš málo úvah o technologii budoucnosti (ukázala se spíš jen jako kulisa pro příběh) a příliš mnoho krve, násilí, brutality a špinavých triků - skoro, jako bych četla včerejší noviny :-/.

„Zmizela?“
„Ano. Bez jediného slůvka. Byla pryč. Několik týdnů jsme nevěděli, kde je.“
„My jsme nevěděli, kde je? Mosad nevěděl?“
„Ne. Ale potom, jednoho dne ráno, seděla na kapotě mého auta. O tom, kde byla, nepadlo ani slovo.“
„Zní to tak, že je nebezpečná a nestabilní. Jak je možné, že ji ještě máme?“
„Na to je jednoduchá odpověď: nikdy neselhala. Ani jednou … proto je tak jedinečná … žije život na půjčku, ale to se koneckonců týká většiny z nás.“

„Někdo tě sleduje.“

_wejunkaa_
20.01.2024 5 z 5

Samotný začátek knihy mě opravdu nebavil. Dějová linka byla na můj vkus až moc hektická, někdy jsem se v příběhu ztrácela a nevěděla co se vlastně děje. Chvíle, kdy mě kniha opravdu začala bavit, přišla až kolem stránky 250+-, kde začíná celý příběh dávat smysl. Napětí z celé situace bylo čím dál zajímavější, proto jsem hltala každou stránku, abych věděla jak celý příběh skončí. Autoru knihy musím uznat jeho úžasný smysl pro dokonalé zakončení. Určitě bych knihu doporučila někomu, kdo má rád styl nepříliš obvyklého Fantasy. Kniha si odnáší 5/5 hvězd a nyní otvírám volné pokračování s názvem Sinón.


blacktea48
01.03.2022 5 z 5

Řekla bych jediné: velice zajímavé, poutavé a obohacující čtení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Sinón

25.09.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mona v seznamech

v Přečtených108x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených7x
v Knihotéce113x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x