Mordýř přehled

Mordýř
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526123/bmid_mordyr-654fec296efd4.jpg 5 9 9

V pohraničním hvozdu mizejí záhadně černovlasé ženy a dívky. Nebylo nalezeno tělo žádné z nich, žádná stopa. Mezi obyčejným lidem se začíná šířit strach. Jako první zmizela vznešená paní Guta, manželka brandenburského markraběte Egberta, který vyslechl výzvy krále Přemysla I. Otakara a přesídlil do pohraničí mladého království. Přes bolestnou ztrátu se markrabě nevzdal a v drsné oblasti Krušných hor nadále zůstal. Mizí další ženy, obavy prostého lidu sílí a snahy o vytvoření prosperujícího panství se pomalu hroutí. V zoufalém pokusu o jeho udržení Egbert povolá na pomoc Heřmana z Týnce, rytíře s ostrým mečem i rozumem, známého svými vyšetřovacími schopnostmi i nezkrotným temperamentem. Po příjezdu z dalekých Benátek si Heřman najímá k ruce bystrého sirotka Mikeše a okamžitě se pouští do práce. Během nelehkého vyšetřování postupně odhaluje děsivé tajemství, jehož zrůdnost otřese i otrlým křižákem. Jaké tajemství skrývají temné hvozdy Krušných hor? Kdo je vrahem a co ho vede k tak brutálním činům? A jakou roli v temném příběhu sehraje otec Bartoloměj, pokorný služebník Boží?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mordýř. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

soukroma
13.05.2024 3 z 5

Taková krušnohorská středověká pohádka pro dospělé (=detektivka).

Hojné použití přechodníků (zcela zbytečné) naneštěstí nevyhnutelně obsahovalo pár chyb.

kolacky
07.02.2024 5 z 5

V nynějším rozmachu historických detektivek se Mordýř rozhodně neztratí. Zajímavě psaný, postavy dobře vykreslené, netradiční bažinaté okolí... Heřman a jeho kůň a kluk a zrzavá kobylka a především černý Ronald, to jsou hlavní a vynikající postavy. Pachatele jsem si - a kupodivu správně - tipla nějak v polovině příběhu. Věděla jsem kdo, ale ne proč, a to Heřman na konci objasnil. Doporučuju!


DraculasLady
02.02.2024 5 z 5

Teda takhle smíšené pocity jsem po dočtení knížky dlouho neměla. Rytíř Heřman je tu takový středověký Hercule Poirot, který vidí stopy úplně všude a dokáže je navzájem úplně do detailů propojit. Autor to musel mít dopředu hodně promyšlené, protože takhle složité myšlenkové pochody mě u hlavní postavy opravdu chvílemi zarážely. Kontrast mezi rytířem a malý chlapcem dodával do příběhu potřebnou komickou linku, což bylo vlastně moc příjemné. Ale ten konec? Jako já beru, že psychické problémy měly i naši předkové, ale tohle bylo na mě trochu moc... Musím ale ocenit, že pachatele lze během příběhu opravdu těžko tipnout napřímo, to se autorovi povedlo dokonale.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mordýř v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit8x

Autorovy další knížky

Jan Patrick Adámek
česká, 1975
2023  93%Mordýř
2022  100%Krev není voda, chlapče