Den mravenců přehled

Den mravenců https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11709/den-mravencu-11709.jpg 4 143 143

Mravenčí trilogie série

< 2. díl >

Po fenomenálním úspěchu románu Mravenci, pokračuje spisovatel a vědecký publicista Bernard Werber ve své velké sáze o „vnitrozemšťanech“…Zavádí nás ještě hlouběji do ohromujícího, hrozného světa, kde se to hemží hmyzem. Kniha Den mravenců opět není obyčejným napínavým románem, ale úžasnou a znepokojující moderní odyseou, jež propojuje uměleckou fikci se suverénním poznáním nekonečně malého ze světů.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Le jour des fourmis , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Den mravenců. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Ivan Kučera
29.11.2023 3 z 5

„Volba tvého protivníka určuje tvoji hodnotu.“ Keď som pod stromček na Vianoce 1997 dostal od rodičov Mravcov od Bernarda Werbera, mal som sladkých aknéovitých 16 a úplne ma to odrovnalo. Nikdy by som si nebol pomyslel, že si raz prečítam špionážny akčný triler o mravcoch. A dokonca dobrý. Čo dobrý. Vynikajúci! Mravce sa mi vždy páčili, nikdy som sa ich nebál, v detstve a puberte som často trávil voľný čas na chalupe v zovretí lesov a pamätám si na jedno krásne, obrovské mravenisko, ktoré zakaždým nejaký zakomplexovaný chudák rozkopal. Mravce sa ale nikdy nevzdali a zakaždým ho skôr alebo neskôr opravili. Ako malý som sa pri ňom vždy pristavil a nedokázal som spustiť oči z toho, ako veľké čierne mravce usilovne, bez zastavenia pracujú. Mama ma naučila položiť na ich domov drievko s ošúpanou kôrou, na ktoré sa okamžite vrhli, chvíľu som im ho nechal a potom im ho vzal a oblizoval som kyslú pochúťku. Keď som išiel nedávno okolo, miesto už bolo spustnuté, mravenisko neexistovalo. Všetko sa raz skončí. Aj my. Mravce sú super. Samozrejme len v prípade, že vám nepobehujú doma, aj keď Werber sa v pokračovaní pýta, akým právom si myslíme, že ak máme mravce vo svojej nehnuteľnosti, že nemajú právo tam byť, je to predsa naša spoločná planéta, nás aj ich, nie iba ľudí. Sequel sa ku mne dostal až v r. 2023 a hoc mi chvíľu trvalo dostať sa doňho, s pribúdajúcimi stranami ma bavil do takej miery, až som pravdupovediac nevidel zásadný rozdiel medzi ním a perfektnou jednotkou. Jediné, čo mi na dvojke vadilo, boli nudné ľudské postavy. Tie v jednotke ma bavili. V dvojke ma bavili len mravčie postavy, samozrejme v čele s odvážnou a múdrou samičkou 103 683. Inak ale kvalita zostala plus-mínus na nezmenenej úrovni. No a potom prišli posledné desiatky strán a príbeh neskutočne, ale ozaj neskutočne... jediné slovo, ktoré mi napadá je – zhlúpol. Poste sa z toho stala blbosť na entú. Neviem, či si z nás autor vo finále chcel urobiť srandu, alebo nudil sám seba a tak sa pustil do „sci-fi“, prípadne možno ku koncu písania podľahol slastnej a omamnej chuti alkoholu a podľa toho to dopadlo. Netuším – a je mi to jedno. Ku koncu sa ale každopádne dočkáme momentov, pri ktorých som nechápavo krútil hlavou a vravel som si, že je to možno len nejaký sen postavy. Nebol. Ľudské postavy v MESTE hľadajú KONKRÉTNEHO mravca o veľkosti 3 mm a pýtajú sa okoloidúcich, či ho náhodou nevideli (!). Dajú miniatúrnemu mravcovi na hlavu značku z červeného laku, aby ho neskôr spoznali. Hmyz pije šampanské z pohárov! Mravčia samička pozerá televízor, vrátane porna a dokumentu o mravcoch! Mravce poznali rakovinu, ale vynašli na ňu liek! Ľudské a mravčie postavy sa vďaka kurióznemu vynálezu rozprávajú! Už sa mi ďalej ani nechcú dávať výkričníky. Ľudia stratia vzácneho mravca a dajú do novín inzerát „hľadá sa“. Operácia mravca. Mravec na vodítku. Prepáčte, ale to sú také koniny, že ich vážne nebudem komentovať. Do trojky sa bojím ísť.

Zelený_Drak
16.11.2022 3 z 5

Po roce jsem si přečetla druhý díl a líbil se mi v podstatě stejně, jako ten první. Lidská linka byla trochu poutavější než v předchozí knize (sledování mravence taxíkem, hledání konkrétního mravence ve městě apd.), ale stejně by mi docela dobře stačil mravenčí příběh bez lidí.


Vidlička
03.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Pořád tak nějak nevím, jestli mám být ráda nebo ne, že dvojka je už výrazně neuvěřitelnější než jednička, nicméně proč ne... 103 byla naprosto úžasná a já se do ní úplně zamilovala, snad dostane tolik prostoru i ve trojce, což je prý už úplná magořina a proto rychle hurá do ní!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1993 - Grand prix des lectrices de Elle (Novels)


Kniha Den mravenců v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených210x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených14x
v Knihotéce118x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit8x

Štítky knihy

mravenci superorganismy sci-fi

Autorovy další knížky

Bernard Werber
francouzská, 1961
2005  86%Mravenci
2006  80%Den mravenců
2009  70%Tanatonauti - Cestovatelé za hranice smrti
2011  83%Říše andělů
2007  65%Revoluce mravenců