Mrs. Poe přehled

Mrs. Poe https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235198/bmid_mrs-poe-235198.jpg 4 82 82

Zakázaná láska k autorovi Havrana a jiných hrůzných příběhů může být nebezpečná... „Každičká stránka nabitá dějem... Čtenáři, kteří si zamilovali Pařížskou manželku Pauly McLainové, příběh o životě a láskách Ernesta Hemingwaye, si teď mohou vychutnat další román plný historických skandálů, vášní, tragiky i romantiky." Píše se rok 1845. Edgar Allan Poe, autor Havrana a jiných temných básní i strašidelných příběhů, je hvězdou newyorské společnosti. A zatímco New York, posedlý vším senzačním, se zamiloval do něho, slavný spisovatel propadl zničující lásce k nesmělé básnířce Frances Osgoodové. Bohužel je však ženat, se svou vlastní sestřenicí, Frances je zase vdaná za malíře, zaneprázdněného věčnými milostnými aférami. Přijměte pozvání do časů, kdy se po Broadwayi projížděly kočáry a v salonech zbohatlíků se pod světly plynových lamp předváděly luxusní róby, recitovala poezie a probíraly všemožné skandály. Frances je proti svým citům bezmocná... a nedokáže se bránit ani zničujícímu veřejnému mínění, když jejich láska vyjde najevo. Ocitá se na nebezpečném území a brzy zjistí, že nejde jen o pověst, ale přímo o život. Těžce nemocná Poeova žena se svého muže nechce za žádnou cenu vzdát... Jako bychom se ocitli v jedné z hororových povídek hlavního hrdiny...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrs. Poe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

iceVS
21.08.2022 4 z 5

Vzhledem k okolnostem i koncům velmi toxický a nakažlivý vztah, řekla bych...

Precizní čeština, paráda.

soukroma
28.11.2021 3 z 5

Začátek zaujal uvedením do situace poměrně moderním stylem, ale od poloviny je to starosvětská červená knihovna: autorce jsem kvůli jejímu romantizujícímu stylu přestala v průběhu rychle věřit, i po přečtení faktografického doslovu, který mne v polovině knihy jediný dokopal k tomu ji dočíst.
A poslední stovka stran byla čirým utrpením, jen těch pohledů střetávajících se, zaklesnuvších se, propalujících, ba dokonce sežehnuvších toho druhého, o stavu jiných částí těla ani nemluvě, tedy srdce se zastavovala a kolena podklesávala... Fuj, i bez toho bylo líčení vztahu paní Osgoodové a pana Poea prostě neuvěřitelné, ani jeden mi v podání autorky k srdci nepřirostl, stejně jako jsem si do konce nemohla zvyknout, že by ho ona i ve svých myšlenkách zarputile označovala Pan Poe).
Těšila jsem se, že se - aspoň bokem - seznámíme s tvorbou obou spisovatelů, ale celou knihu nás provází výhradně Havran a na samém konci je přičiněna jediná báseň Frances Osgoodové. A jednotlivé zmínky mihnuvších se významných postav tehdejší doby (Melville, Alcottová, Hawthorne, Cooper za spisovatele, z dalších diametrálně odlišných třeba Astor, Morse, a nejživotněji připomenutý všudypřítomný Barnum) moc nenapravil dojem z málo propracovaného historického pozadí, působily spíš jako vhodně vybraný kompars. Manhattan byl také jen mírně nastíněn - teprve vznikala 17. ulice, za ní byla divočina v polovině 19. století, ale bouřlivý rozvoj města již započal.
Takže z počáteční spokojenosti zbyla nechuť a pocit ztraceného času - slibovaná tajemnost až thriller se taky moc nedostavily, titulní paní Poeová (Virginia, Sissy, Poeova sestřenice, kterou si vzal v jejích 13 letech) je líčená hodně prvoplánově.

"Ve skutečnosti pořád pochybuji. Jako každý myslící člověk. Na každou otázku existuje tolik různých odpovědí."
"Musíte mít problémy v církvi."

"Astor si nenadělal jmění na medvědech a bobrech, nýbrž na opiu, které kupuje od Číňanů."
"Pan Astor obchoduje s opiem?"
"Kdykoli vidíte takové bohatství, můžete předpokládat, že si někdo ušpinil ruce. Ke světcům jmění nepřichází."


Romanka89
02.08.2020 4 z 5

Knihu jsem dlouho měla doma koupenou, protože mám ráda Poea a tak mě námět zaujal, konečně jsem se k ní dostala. Velká očekávání jsem neměla, ale nakonec jsem se začetla a druhá půlka už mi utíkala a zajímalo mě jak to dopadne. Ztrácela jsem se v tom co jsou fakta a co fikce, ale asi to tak má být. Jako oddechovou lehkou četbu určitě doporučuji, prostě romantika.

Čtenářská výzva 2020: Kniha, jejíž hlavní postava má vaše vysněné povolání.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mrs. Poe v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených102x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených6x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

19. století spisovatelé Edgar Allan Poe, 1809-1849

Autorovy knížky

Lynn Cullen
americká, 1955
2015  84%Mrs. Poe