Mrtvý otec přehled

Mrtvý otec https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49606/bmid_mrtvy-otec-1f1-49606.jpg 4 29 29

„Statečný román o všem“ nejčtenějšího z postmoderních amerických autorů 70. a 80. let je svéráznou a vtipnou hyperbolou o světě, jak ho viděl Donald Barthelme (1931–1989), zasazenou mimo známý čas i prostor, a přesto každému tak povědomou. Stylem podobným jeho Padesáti povídkám (Argo, 1999) a stylem zcela nezaměnitelným navozuje úvodní situaci románu: „Je to úplně normální noha, až na to, že je sedm metrů vysoká.“ Obrovské tělo se pohybuje krajinou. Patří Mrtvému Otci. Je mrtvý a není mrtvý; mluví, uráží, řídí, žadoní, popichuje, svádí. Je moudrý, je vtipný, je ješitný, je napůl mechanický, je strašlivý ve svém hněvu, a přece bezmocný jako dítě, je mrtvý? Krajinou nebezpečných Wendů a Velkého Otce Hada jej na provaze táhne procesí devatenácti lidí. Thomas, Julie, Emma, Edmund a další jej opečovávají i urážejí, krmí a usmiřují a také připravují na tajemný cíl své pouti. Jazykem naprosto nespoutaným nás Donald Barthelme provází příběhem, v němž je jasné jen jedno: že není jasné nic.... celý text

Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Dead Father , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrtvý otec. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

KapitánSmrt
13.11.2019 3 z 5

Hrátky s formou, nové metody vyprávění a bizarní "příběh". Tato kratičká experimentální próza je zajímavou ukázkou toho, co vše literatura snese.

Palivo
07.08.2019 3 z 5

Bom dia,

Mrtvý otec byl takový literární kolotoč, že kdyby se mě Poulíček zeptal, jaký písmenko, tak řeknu S jako smrt. Během první poloviny knihy jsem zcela regulérně nevěděl, jestli čtu knihu, nebo očima inhaluju heroin. Někdy tou dobou můj mozek odjel do Teplic do lázní a řekl, že se mnou už nechce nic mít. Nemám mu to za zlé. Zkusit pochopit o co v knize jde bylo nad moje schopnosti a to jsem rozhodně chytřejší člověk než třeba zedník, autoklempíř nebo prezident. Myslím si, že kdyby Američani shodili na Nagasaki tuto knihu, měla by pravděpodobně stejnej účinek jako atomovka.

Nicméně, poslední třetina, ve které Bartoška popisuje různé druhy otců a jak s nimi jednat je překvapivě svěží a vtipná čalamáda z ranku Thomas/Brautigan/Vian, která knihu horko těžko vytáhla z nuly na 6 bodů. Haleluja.


michaela2338
27.02.2019 4 z 5

Stejně šílené jako jeho povídky. Přesto, čas od času, v běhu vlastního života se mi některé vybavují, znovu a znovu. Rezonují a splývají s vlastními prožitky. Proto jsem sáhla po Mrtvém Otci. Nakolik se ve mě usadil, ukáže čas. Snad.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mrtvý otec v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

postmoderna americká literatura experimentální literatura experimentální poezie

Autorovy další knížky

Donald Barthelme
americká, 1931 - 1989
2010  76%Mrtvý otec
1999  80%Padesát povídek