Pán draků z Mystary přehled

Pán draků z Mystary
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87263/kroniky-pana-draku-p-87263.jpg 4 27 27

Trilogie Kroniky pána draků popisuje svět jménem Mystara, kde vedle sebe žijí klasické rasy, které můžeme najít v mnoha dalších knihách psaných jako Advanced Dungeons&Dragons. Tato se však v jednom ohledu velmi významně liší. Draci zde, až na výjimky, hrají kladnou roli a nakonec je na nich, abych spasili Mystaru před záhubou. I v této sérii lidé draky nenávidí a bojí se jich. Příběh se točí kolem mladíka jménem Thelvyn Liščí oko, který se narodí za podezřelých okolností neznámé ženě na začátku první knihy. Thelvyn žije klidným životem do té doby, než se v kraji objeví draci, kteří při hledání sirotka ničí rozsáhlá území. Mladý Thelvyn se vydává ve společnosti dobrodruha Sira George Kirbeyho na výpravu, na jejímž konci na ně čeká brnění legendárního Pána draků. Toto brnění dává svému nositeli obrovskou moc a poskytuje mu dokonalou ochranu před dračí magií. Jejich úmyslem je najít toto brnění a použít jej na ochranu lidí, protože se zdá, že se draci připravují na válku.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Dragonlord of Mystara , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán draků z Mystary. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Gordonlord
31.03.2024 odpad!

(SPOILER) Draci začali útočit na města. Družina dobrodruhů jde hledat artefakt, díky němuž se dá mluvit s draky, aby zjistili, proč začali útočit. Tři čtvrtě knihy jdou dobrodruzi dopředu a mluví o tom, jak musí najít artefakt, aby se domluvili s draky. Artefakt najdou, ale on nefunguje. Dobrodruzi zjistí, že hrdina Thelwyn je součástí proroctví. Ale jakého ? - jdou to zjistit za trpaslíky. Ti jim to neřeknou. Jdou to zjistit za elfy. Ti jim to neřeknou. Nakonec potkají hodnou dračici, ta dá Thelwynovi magické vybavení, on se utká s drakem a ujedná s nimi mír.

Ufff....

Postavy jsou tak ploché a černobílé, že jsou to jen písmena na papíře. Neexistují zde žádné charakterové rysy, vztahy ,vývoj postav, nic. Takhle nulovou psychologii jsem ve fantasy snad ještě nikdy neviděl. Navíc se zde neděje skutečně nic víc, než to, co jsem popsal výše. Jen to výše zmíněné všechny postavy donekonečna omílají, aby nafoukly stránky knihy prázdným balastem.

Knihu jsem četl poprvé, když mi bylo 15 a pamatuju si, že mě to moc nebralo. Dnes, o 20+ let později, je to ještě mnohem horší.

Miluju tenhle typ dungeons and dragons tradiční fantasy. Ale tohle je udělaný tak mizerně, že budu zvracet. Někdo tu přede mnou napsal, ať se téhle knize vyhnou i fanoušci žánru. A já naprosto souhlasím. Ruce pryč od tohohle odpadu...

Luigi1
17.09.2023 5 z 5

Krásně napsané a velice dobře čtivé


Vevericka.eva
11.02.2022 3 z 5

Tuto triologii jsem četla jako náctiletá a po letech jsem se rozhodla pro opáčko. Mám za sebou první díl a už mě to tak nenadchlo. Za ty roky jsem přečetla mnohem kvalitnější příběhy. Myšlenka super, jen to zpracování pokulhává. Jak kdyby byl autor placen za počet stran. Děj je nevyvážený, někde se táhne nekonečnými popisy cest, jinde je to důležité v pár větách. Ocenila bych propracovanější psychologii postav, všechny jsou příliš povrchně zobrazeny. Taky jsem si dost často přišla jako v kampani Heroes Migth and Magic - kouzelné artefakty, jakýsi depozitář dostupných kouzel (speciálně Thelwyn šel meditovat a obdržel několik kouzel nižšího řádu :-D) poznat co nejvíce fantastických ras, cestovat a cestovat a nakonec zvítězit. Prostě nostalgická béčková fantasy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pán draků z Mystary v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

draci elfové trpaslíci

Autorovy další knížky

Thorarinn Gunnarsson
americká, 1957
1997  79%Pán draků z Mystary
1997  83%Dračí král z Mystary
1999  88%Dračí mág z Mystary