Na hraně noci přehled

Na hraně noci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434897/bmid_na-hrane-noci-3ci-434897.jpg 4 133 133

Historický román Na hraně noci je překrásným a citlivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi. Vypráví o síle naděje, vykoupení a hledání světla v jednom z nejtemnějších období dějin, v době druhé světové války. Píše se rok 1942. Poté, co nacisté obsadili školu vedenou františkánským řádem, mnich Anton Starzmann přišel o všechno. Odpoví na inzerát chudé vdovy z malé podhorské vesnice, která hledá muže, jenž by jí pomohl s výchovou tří dětí. I Anton něco hledá - příležitost odčinit selhání při neúspěšném pokusu ochránit své studenty před běsněním nacistů. Zatímco se snaží vpravit do nečekané role manžela a otce, Anton se zároveň zapojí do tajného odbojového hnutí. Když je nakonec odhalen, odhodlá se ke konečnému aktu odporu vůči nenáviděnému režimu. Riskuje přitom ztrátu manželky a dětí, které začal milovat víc, než si dokázal představit.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Ragged Edge of Night , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na hraně noci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

Boby17
22.04.2024 2 z 5

Že by se mělo jednat o příběh podle skutečných událostí, tak tomu nevěřím ani náhodou. Z inzerovaného strhujícího příběhu na mě čiší americká strhující neznalost reálií. Padákoví myslivci organizačně nepatřili pod Wehrmacht, ale pod Luftwaffe. Děj knihy začíná na podzim 1942 a to celé Německo bylo plné nadějí, když 6. armáda úspěšně postupovala směrem na Stalingrad. Zatýkání jednotlivců v zásadě prováděla buď policie nebo Gestapo. Děj knihy vůbec nepřihlíží k zavedenému lístkovému přídělovému systému nebo ke skutečnému fungování Hitlerjugend.
Výsledky voleb v březnu 1933: NSDAP: 43,9 %, SocDem: 18,3 %, komunisti: 12,3 %, Centrum (katolíci): 11,3 %, národně lidová strana: 8,0 %, bavorská lidová strana 2,7 %. Výsledky voleb listopad 1933: NSDAP 92,1 %. Dotaz čtenáře tedy zní: Kdo sakra toho Hitlera volil? Z knížky totiž vyplývá, že v městečku byl jeden zarytý nácek a měl pár věrných příznivců. Jinak všichni byli proti němu a část dokonce v odboji. Vzdávám čest těm několika málo jedincům, kteří vydrželi vzdorovat v ilegalitě, ale realita byla popisu značně vzdálená.
Dále pochybuji, že by si někdo dovolil ve vlaku nahlas mluvit o odbojové skupině Bílá růže. A pak ještě dějově v podstatě nesmyslná a nevysvětlená vsuvka s vojskem vynořujícím se z tajné chodby.
A jako absolutní vrchol ignorance spisovatelky byli uprchlíci, které zlí Češi v roce 1943 vyhnali z Chebska. Dost těžko se jim to mohlo podařit, když všechny Čechy vyhnali Němci do našeho vnitrozemí už v roce 1938!
Ve dvou lidech vykopat za pár nocí nepozorovaně obří jámu v polích, snést z věže kostela nehlučně čtyři zvony o váze mnoha metráků, zavézt je na pole, usadit je do jámy a vše dokonale zamaskovat, tak to by nedokázal ani James Bond s pomocí Ramba.
Těch faktických připomínek je ještě víc, ale už opravdu nemám sílu to dál rozvádět. Víc než dvě slabé hvězdy nedám.

chrudas
09.11.2023 5 z 5

Hezky napsaný příběh o obyčejných lidech žijících v nelehké době. V příběhu není, žádné velké napětí apod. přesto autorčin styl dokázal udržet veškerou mou pozornost. Určitě stojí za přečtení.


Datr1
13.10.2023 4 z 5

I přes některé historické nepřesnosti to bylo hezké čtení. Stojí za přečtení už jen pro spisovatelky krásný bohatý jazyk. Je to román s válečnou tematikou, ale místo hrůzy a nenávisti je zdůrazněno dobro a láska.

všechny komentáře

Související novinky (2)

10. ročník KNIHOMÁNIE startuje ve středu!

19.10.2020


Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020


Citáty z knihy (9)

Tehdy se rozhodl: jeho záda, ani nohy, ani ruce, ani srdce už nikdy nebudou sloužit cílům Adolfa Hitlera.


Pravda vaše děti nenasytí. Morální zásady člověka nezahřejí.


ANTON: Náš Pán stvořil všechny dobré věci. AL: A stvořil i ty zlé?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Na hraně noci v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených165x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených5x
v Knihotéce180x
v Chystám se číst224x
v Chci si koupit43x
v dalších seznamech1x