Na konci októbra přehled

Na konci októbra https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455106/bmid_na-konci-oktobra-6e3-455106.jpg 4 118 118

V zajateckom tábore v Indonézii zomrie štyridsaťsedem ľudí na hemoragickú horúčku. Spočiatku informácii málokto pripisuje význam, v podobných lokalitách sú epidémie časté. Zarážajúci je však vekový priemer obetí a vysoká smrtnosť. Mikrobiológovi a epidemiológovi Henrymu Parsonsovi sa zľahčovanie situácie nepozdáva, a tak sa vydá priamo do ohniska nákazy. To, čo tam nájde, bude mať zakrátko ničivé globálne následky. Prvoradé je teraz vystopovať nakazeného muža mieriaceho na každoročnú hadždž do Mekky medzi milióny pútnikov. Svet napriek snahe zachvacuje pandémia a ruská emigrantka, dnes už vysokopostavená osoba na ministerstve vnútornej bezpečnosti USA, radí prezidentovi, ako reagovať na možnú biologickú vojnu. Je pravda, že smrtiaci vírus vyvinuli v ruských laboratóriách v snahe rozpútať medzinárodný konflikt? A akú úlohu zohrávajú pri jeho šírení biologické zbrane? Pliaga sa šíri po celom svete, odstavuje inštitúcie – vedecké, náboženské, vládne – a hubí obyvateľstvo. Rozbehnutý vlak sa už nedá zastaviť. Lawrence Wright nám ponúka jedinečný, napínavý triler plný fascinujúcej histórie, ktorý v kontexte súčasnej pandemickej situácie vo svete naberá celkom nový rozmer.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The End of October , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na konci októbra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

trudoš
07.02.2024 3 z 5

Podle data původního amerického vydání až děsivě prorocký román, který naštěstí přepálil skutečnost, třebaže některé momenty takhle zpětně až děsivě připomínají prožitou realitu. Lawrence Wright ovšem nevyužívá celosvětovou pandemii k tomu, aby pouze kritizoval jednotlivé státy za jejich neschopnost se s problémem vypořádat, ale rozehrává mezi nimi rovnou regulérní válku zapříčiněnou všeobecnou paranoiou ohledně toho, kdo a co způsobil.
Když však pominu omáčku kolem, nemůžu se zbavit dojmu rozptýlených fragmentů, které výborně fungují samostatně, ale v celku postrádají údernost. V okamžiku, kdy se mluví o tisíci či milionech mrtvých, nepůsobí to zdaleka takovým dojmem, jako při sledování umírajícího jednotlivce. Osudy hrdinů jsou navíc zprostředkovány zbytečně útržkovitě a těžko k nim hledat cestu, když spoustu důležitých momentů autor pro zjednodušení přeskakuje. Přesto vyprávění nemohu upřít sílu ani údernost katastrofy, proti níž je morálka, vůle a moudrost člověka naprosto nicotná.

Vlaďkaa4
09.09.2023 4 z 5

Nebylo to špatné, ale před covidem by mě tato kniha určitě zaujala více. Naštěstí covid nebyl tak apokalyptický jako tahle kniha.


Nikusha
29.08.2023 3 z 5

Škoda, kdyby tam nebylo tolik politiky a odboček od hlavního příběhu, líbilo by se mi to víc.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (49. týden)

29.11.2020


Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na konci októbra v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených154x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených4x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x