Na Řece přehled

Na Řece https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85057/bmid_na-rece-OUe-85057.png 4 110 110

První scéna románu připomíná tzv. nankingský masakr: Japonská armáda na přelomu let 1937 / 1938 obsadila část Číny a v této oblasti během několika měsíců zavraždila na 300 tisíc lidí… Hrdinkou a vypravěčkou je tehdy pětiletá dívka Skořicová, jedna z dcer z bohaté rodiny Li. Román je z valné části popisem útěku před japonskou armádou do náhradních bytů či domů… Otec odešel s konkubínou, protože žena mu nedala dědice. Chytrá a statečná matka se s dcerami probíjí okupovanou Čínou a dostávají to ze všech stran: od mužů, od bohatých, od starších… Kronika, odehrávající se na zlomu dvou epoch: na jedné straně tisíciletá tradice, na druhé straně vliv „moderní doby“ - mladé ženy už nerespektují své otce či starší, berou život do vlastních rukou. A někde poblíž, nepozorovaně zuří válka - a dá o sobě krutě vědět.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na Řece. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

bardus
07.06.2022 2 z 5

Mně to přišlo trochu nudné. Realita byla strašlivá, ale na mě je to rozvláčně napsané.

Nočnípták
26.10.2020

Před kolika lety jsem knihu četla? Nemohu si vzpomenout, ale pořád na ni často myslím. Na děvčátko Skořicovou, na krutost války, na útěk po Dlouhé řece i život v Horském městě. Ale hlavně vzpomínám na nádherný poetický jazyk a styl, kterým je příběh napsán. Ráda bych věděla o životě Skořicové a její rodiny víc, škoda, že paní Taj-ťün v autobiografickém vyprávění nepokračovala.
Doporučuji přečíst. A doporučuji přečíst i komentáře pode mnou. Ty to totiž vystihují mnohem lépe než já. Z duše mi mluví hlavně BabaJaga11 a haki34. Patří jim mé díky.


lencin
27.09.2020

Skvělý pohled na svět čínské společnosti na přelomu věků.
(2013)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2011 - Literární cena Knižního klubu


Kniha Na Řece v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených140x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených18x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech5x