Na střeše je Mendelssohn přehled
Jiří Weil
Román zachycuje trpký úděl českých židů v době nacistické okupace. Ze zápletky kolem svržení Mendelssohnovy sochy ze střechy pražského Rudolfina se paprskovitě rozbíhají příběhy řady lidí nejrůznějšího společenského postavení.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na střeše je Mendelssohn. Přihlašte se a napište ho.
K Jiří Weilovi mě přivedl Laurent Binet, konkrétně jeho kniha HHhH. Našla jsem si i další podrobnosti o tom, za jakých okolností Jiří Weil psal a hlavně proč musel přepisovat svoji knihu. Poválečná doba omezování a vytváření tvrdých mantinelů dostihla i jeho jako spisovatele.
Je otázkou, jaký by byl román, kdyby do jeho psaní nezasahovala cenzura padesátých let.
Na střeše je Mendelssohn vypadá na první pohled úsměvně : najít na střeše Rudolfina tu správnou sochu. A že jich tam je! Proces identifikace se udál v době protektorátu, kterou Jiří Weil popisuje z pohledu všech svých postav, těch, kterým šlo o život, ale i těch, kteří život nemilosrdně brali. Takže nejde jenom o kamenné sochy...
Kniha Na střeše je Mendelssohn v seznamech
Židé druhá světová válka (1939–1945) okupace Protektorát Čechy a Morava okupace Československa holokaust, holocaust hudební skladatelé
1967 | Život s hvězdou |
1937 | Moskva-hranice |
1960 | Na střeše je Mendelssohn |
1992 | Dřevěná lžíce |
1999 | Život s hvězdou / Na střeše je Mendelssohn / Žalozpěv za 77 297 obětí |
Různí lidé, různé osudy a mistrně napsaný text, který jsem hltala od začátku do konce. Kdyby se mě někdo zeptal, který text o židech, jejich pohnutkách a utrpení bych doporučila, tak tento. Není ani trochu bulvární, autor se slovy nevyhýbá popisu toho, jak ty věci byly, jak se děly. Nevymýšlí opisy jednotlivých výrazů, které by vedli ke zjemnění či bagatelizaci. Jde na dřeň. A proto je tak kniha tak dobrá a já ji všem doporučuju.