Předehra k Nadaci přehled

Předehra k Nadaci
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163840/bmid_predehra-k-nadaci-7B8-163840.jpg 4 503 503

Nadace / Nadácia série

Odvážné líčení budoucnosti lidstva uvozující jedno z největších mistrovských děl vědeckofantastické literatury, jímž je cyklus románů o Nadaci z pera Isaaka Asimova. Jde o dílo dosud nepřekonané co do jedinečného skloubení nepřetržité akce, smělých myšlenek i propracovanosti, které mapuje boj statečné skupiny lidí o záchranu civilizace před nezadržitelným přílivem temnoty a násilí – a to vše začíná příběhem jednoho mimořádného muže. Píše se rok 12 020 E. G. a císař Kleon I. neklidně poposedává na říšském trůnu v Trantoru. Zde ve slovutném, mnoha kupolemi zaklenutém hlavním městě galaktické Říše vytvořilo čtyřicet miliard lidí civilizaci oplývající nepředstavitelnou technickou i kulturní složitostí. Kleon však ví, že někteří lidé usilují o jeho pád – ti, které by dal zničit, kdyby uměl předvídat budoucnost. Hari Seldon přijel na Trantor zveřejnit pojednání o psychohistorii, své pozoruhodné predikční teorii. Mladý mimosvětský matematik však ještě netuší, že už zpečetil osud svůj i celého lidstva. Hari je totiž obdařen prorockými schopnostmi, které z něj činí nejhledanějšího muže Říše… muže disponujícího klíčem k budoucnosti – apokalyptickou mocností, která bude už navždy známa pod názvem Nadace.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton , Argo

Prelude to Foundation, 1988

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předehra k Nadaci. Přihlašte se a napište ho.

jirijanovotny
10.10.2024 5 z 5

Z prvního dílu Nadace by to mohlo vypadat, že se Sheldon dostal do víru dění až v pokročilém věku. Že do té doby ušel pozornosti a v klidu tvořil svou psychohistorii. Nejspíše tomu tak i bylo. A to zhruba do okamžiku, než se Asimov rozhodl vydat další knihu.

Moc dobře udělal ten Asimov, protože s mladým Sheldonem se rozhodně nenudíme. Příběh je jedna velká detektivka ve stylu Eliáš a Deneel. Akorát tady nehledáme vraha, ale použitelnost psychohistorie.

Pár zajímavostí z knihy:
1. Společensky přijatelná sebevražda: "Existují daleko pohodlnější způsoby. Kromě toho, sebevražda je na Trantoru společensky přijatelná. Člověk může ukončit svůj život různými oficiálními metodami v centrech, která byla k tomuto účelu zřízena, pokud je ochoten před tím podstoupit psychoterapeutickou kůru."
2. Znaky úpadku společnosti: "Rychlost technického pokroku se začala snižovat už před stoletími. Teď se pokrok sotva plazí, v některých odvětvích se zastavil úplně."
3. Dostupnost MHD: "Nikde nebylo vidět vozidla… Nejsou vlastně ani potřeba, je tady rychlodráha a pro cestování na kratší vzdálenosti pohyblivé schody. Na ještě kratší vzdálenosti jsou tu chodníky a naše nohy."

4. Velká armáda je znak úpadku společnosti: "Flotila je mnohem větší a dražší, než bývala. …vojáci jsou dobře placení a nestojí o snížení svých platů jen proto, že je náhodou mír. … Takže peníze stále tečou neproduktivně do armády a životně důležité oblasti společenských potřeb dostanou jen tolik, kolik zbyde."
5. O přílišné specializaci: " Přílišná specializace je na škodu. Ořezává znalosti na milionech míst, ze kterých pak teče krev."

_jukL
26.09.2024 5 z 5

Předehra k Nadaci a následná A zrodí se nadace má u mě zvláštní postavení.

Asimov stárne a najde několik posledních dílků, které by ještě rád přidal do celé skládačky svého eposu. V knize přiznává sám sebe, po nějakých čtyřiceti letech se dá nachytat stále na těch stejných fíglech - zase řeší otevřené a uzavřené prostory, opět se věnuje fousům a ochlupení - případně jeho depilaci, nepřestává ho bavit jakákoliv možnost ´zavadit´ o ženská prsa, zas a znovu jeho postavy nejvíc potěší jít na záchod, případně si dát koupel.

A i v tomto již požehnaném období napnul ještě dost sil, aby čtenáři dal děj, který si zaslouží. Který si zaslouží nejen čtenář, ale i Nadace. Ne, Předehra není kniha, kterou by celý jeho epos nutně potřeboval, ale Demerzel jí stejně ještě dal ten jeden další stupeň výše, bohužel které všechny figury na poli Daneel přesouval se již nikdy nedovíme a musíme zapojit vlastní fantazii, i když nápovědu dostal vnímavý čtenář celkem jednoznačnou.

Morfyk
12.06.2024 2 z 5

Poslechnuto jako audiokniha

Do série Nadace naskakuji po shlédnutí dvou sezón seriálu a už mě přestalo bavit číst v komentářích větu: "V knize je to přeci plně jinak" a seriál je kvůli tomu minimálně o 50% horší a lepší hodnocení jak 30% si nezaslouží! Osobně patřím mezi ty, kterým je to úplně jedno. Nevadí mně že se děj trošku odlišuje, že místo mužské postavy je najednou postava ženská, když si zachová charakter.

Nyní k předehře, něco málo je již ve zmíněném seriálu viz první díl a začátek knihy, ale celkově zajímavý děj ohledně vysvětlení, jak a proč se Harry na dostal na Trantor. Dějově, ale celkově nic moc a kniha mě nebavila, na to že je sice jakoby 1. v sérii byla vydána až jako 6. v pořadí.

Hodnocení: 30%

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023

Knižní novinky (24. - 30. 6.)

24.06.2013

Kniha Předehra k Nadaci v seznamech