Velitel šalupy přehled

Velitel šalupy
https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59951/velitel-salupy-59951.jpg 4 107 107

První kniha námořních dobrodružství Aubreye a Maturina. První z řady dnes již proslavených příběhů, jimž dominuje dvojice přátel Aubrey a Maturin, první z dvacítky románů, jež mnozí považují za největší kdy stvořenou sérii historických románů. Příběh začíná navázáním přátelství mezi kapitánem britského královského válečného námořnictva Jackem Aubreyem a Stephenem Maturinem, který se stává lékařem na jeho lodi. Kniha poskytuje snad veškerá akční vzrušení, jež si lze přát u historického románu, avšak navíc má kvality, díky nimž autor daleko předstihl své rivaly: podrobný popis života na palubě válečné lodě z časů admirála Nelsona. Způsob, jakým O'Brian dobové prostředí líčí, je bezchybný, a proto čtenář vnímá tehdejší reálie velice intenzivně. Nadevším kraluje autorova mistrovská schopnost charakterizace postav. Čeká vás nevšední a výjimečný čtenářský zážitek.... celý text

Dobrodružné Romány Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Master and Commander , 1969


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velitel šalupy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

JiříŠkorpík
26.10.2023 4 z 5

Hornblower se mi četl ždibec líp, navíc mi kapitán Aubrey připadal více jako sólista než týmový hráč. Každopádně pořád stále kvalitní námořní dobrodružství.

Alma-Nacida
28.05.2023 2 z 5

Pokud bych chtěla číst dokument o plachtění na začátku 19. století, pak bych asi byla nadšená. Ale já jsem čekala spíš dobrodružství, které sice v knize je, ale pod záplavou technických podrobností a poněkud strnulých dialogů se dojem z něj vytrácí. Zkrátka to není nic pro mě a další díl si odpustím.


petr_
15.12.2022 4 z 5

Zajímavá knížka o britských námořnících v době napoleonských válek. Zajímavě popisuje poměry v námořnictvu, od popisu mužstva, lodí ale i činností , které jsou s tím spojeny. V podstatě každý kapitán, pokud se ujal velení na lodi šel se svojí kůží na trh, protože pokud nesplnil očekávání nadřízených, tak měl po kariéře a tím přišlel i o živobytí, nebo mohl skončit u soudu. A nadřízení , stejně tak lidé odpovědní za vybavení a zásobování jim to nikterak neulehčovali. Proto se jednalo o samostatně se rozhodující lidi, kteří měli velké pravomoci, a ještě větší zodpovědnost.
Kniha obsahuje zajímavé popisy výcviku mužstva, ale i popisy každodenní činnosti kapitána a jeho mužstva na lodi.
Příběh také obsahuje mnoho pro nás možná nezajímavých popisů a dialogů, ale nejsme Britové, abychom rozuměli všemu, co je zajímavé pro ně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velitel šalupy v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených141x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených12x
v Knihotéce105x
v Chystám se číst116x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech5x