Národní opruzení přehled

Národní opruzení https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510435/bmid_narodni-opruzeni-451-510435.jpeg 4 359 359

Národní opruzení série

1. díl >

Fiktivní detektivka s romantickou zápletkou postavená na historických událostech českého národního obrození. Jak přesně probíhalo národní obrození? To netuším! Ale představuji si ho jako Národní opruzení – smyšlený příběh, kdy Neruda byl ještě kluk, Světlá neměla zábrany, Němcová toužila po lásce a Havlíčkova drzost hýbala dobou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Národní opruzení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (82)

Brongi
20.05.2024 5 z 5

Jsem velmi mile překvapena, jak se nápad přivést zpět k životu hlavní osobnosti národního obrození zdařil. Až moc jsem si užívala Havlíčkovo laškovné chování, Boženinu odvahu a Tylovo fňukání, stejně jako mladého Nerudu - vážně by mě předtím nikdy nenapadlo přemýšlet nad jeho dětstvím. A celá zápletka s malostranským přízraku byla.. Fajn. Trochu průměrná, možná malinko nedotažená, a nemohla jsem se zbavit pocitu, že je tam tak nějak navíc. Každopádně i přesto mě bavila a na konci jsem byla překvapená. Věřím, že pokud chci vědět víc o postavách, měla bych si přečíst Hysterii, což mám určitě v plánu, spolu s druhým dílem, který vychází už brzy. Zpracování audioknihy mi přišlo v pořádku, nic rušivého, jen příjemný poslech.
Moc pěkné, určitě si přečtu (poslechnu) znovu.
Díky @humbook_blogeri za možnost.
#spoluprace #humbookblogeri

cestina_s_linus
13.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Bylo zvláštní číst detektivku s postavami, které znám jen z hodin literatury.
Lamač srdcí - K. H. Borovský, malý Jan Neruda, ufňukaná Božka Němcová, hysterka Tyl - nejen oni, ale i další postavy jsou zataženy do kauzy "malostranský přízrak", který usekává lehkým děvám hlavy.
Kniha má na můj vkus pomalý start, ale pa je to jízda! U konce jsem si zařvala jedno: JÁ JSEM TO VĚDĚLA! A místy mi i slzička ukápla.
Možná bych ocenila větší počet mrtvol. Těch bylo docela málo. Oproti hysterii je zde minimun vtipných hlášek.
Celkově je kniha fantastická a určitě musím najít využití této knihy i do hodin literatury.
- 5/5

recenze audioknihy:
Národní opruzení miluji. Knihu jsem přečetla 3x a vychutnala jsem si i předčítání v podání @cojezoe_ na Národní opruzení TOUR. Nic z toho mě ovšem nemohlo připravit na zážitek, který mi zprostředkovala audiokniha. Předem musím pochválit výběr předčitatele - Dalibor má boží hlas! Člověku ani nepřijde, že během chvíle naposlouchal pět kapitol. Jednotlivým postavám dal duši. Jasně... v jeho podání je Havlíček sexy, ale já si ujížděla na jeho ztvárnění ženských postav a postavy Pochcala. Popravdě... kdybych měla porovnat Havlíčka a Pochcala... tak Pochcal má nejlepší projev. Kapku mě zamrzelo, že se více nevyhrálo s hudebním podkladem, který by atmosféru ještě více podtrhl... nevadí... třeba pokračování dostane více hudebního podkresu do pozadí.
Děkuji #humbookblogeri za možnost audioknihu naposlouchat a ohodnotit.
- hudba 3/5
- celkově 4,5/5


Madelisi
12.05.2024 5 z 5

Líbilo se. Až se divím, jak jsem vstoupila do autorčina světa, obvykle se totiž dost vztekám, když se ze skutečných postav stanou padouši. Zde lituji postavu J.L.
Myslím si, že v tomto fiktivním světě člověk poznal charaktery hrdinů národního obrození.
Detektivní zápletka je spíše katalyzátor děje.
Vše je vtipné. Velmi mě pobavili Havlíčkovy glosy.
A taky Neruda jako jedenáctiletý kluk, toho mám totiž v paměti pouze jako starého důstojného pána díky jeho známému portrétu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)

07.05.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Národní opruzení v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených434x
ve Čtenářské výzvě131x
v Doporučených22x
v Knihotéce137x
v Chystám se číst164x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech6x