Náš velký útěk přehled

Náš velký útěk
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387840/bmid_nas-velky-utek-jdI-387840.png 3 68 68

Andrea má čtyři děti a ona i její muž jsou stále méně spokojeni se způsobem života, který jim nabízí civilizovaná společnost s přesně stanovenými pravidly. Připadá jim, že jejich existence se skládá jen z vydělávání peněz, za něž pořizují množství věcí, které vlastně tak úplně nepotřebují a které mnohdy vznikají za nepřijatelných podmínek. Jejich rodina je v zajetí nových médií a děti komunikují mnohem více se svými tablety než spolu nebo s rodiči. Ti se proto rozhodnou k radikálnímu kroku: opustit civilizaci, nastěhovat se na rok do opuštěného domku hluboko ve švédských lesích a zkusit tam žít autentickým životem, pomocí vlastních sil a v těsném kontaktu s přírodou. Kniha podle skutečných událostí je založena na autorčině deníku z tohoto období a strhujícím způsobem popisuje, jak rodina znovu objevuje svou vnitřní sílu a soudržnost, ale i konflikty, které civilizace potlačuje, ale mimo ni vyvstanou v plné síle.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Og Den Store Flugt , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Náš velký útěk. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Petra1323
06.07.2023 3 z 5

Přežije rodina mimo civilizaci?, píše se na obálce knihy.
Jak mimo civilizaci? Normálně odjeli z Dánska autem na pronajatou chatu v jižním Švédsku, supermarket a lékař pár minut autem od chaty, auto parkují pod chatou. Autorka je dětská psycholožka a vyučovala psychologii na univerzitě. Už jí to nebavilo ve městě, tak sbalila děti, manžela, plno krámů a jeli. Tam si chtěla hrát na eko, bio a agro život v divočině, uprostřed lesů, ale stala se z ní jen nepraktická chatařka, která nezvládala ani zatopit v kamnech, připravit jídlo, umýt nádobí a zapřáhnout skoro dospělou dceru do domácích prací. Ukňouraná paní neví, co chce, ale chce to moc a chce být u toho šťastná. Nakonec se trochu z toho zbláznila, otrávila rodinu, ale dokáže o tom kecat na svém blogu a ještě napíše knihu, jak se v tom všem rok patlala.
Musím uznat, že se jí to podařilo velmi poutavě a čtivě. Kniha má dvacet kapitol a každá z nich je uvedena černobílou fotografií na dvoustránce - slunce, dřevo, oheň, jezero, svíčka, kořeny, úplněk, potok, kotlík nad ohněm, pařez, zaťatá sekera, mlha, kůra, kmeny, led, sníh, rampouchy, les, koruny stromů a lapač snů. Tak to vypadá velmi pěkně, skoro jako deníček squaw v trampské osadě. Ovšem po přečtení člověk zjistí, že její kritika kapitalismu, feministické nářky a obavy z klimatické krize jsou jen takové módní výkřiky. Sama sobecky parazituje na společnosti a chová se ve vysněném lese jako hovádko (žití z přídavků na děti, pálení plastů v ohništi, praní prádla v jezeře pracím práškem, těžba stromů na srub pomocí harvestoru).

Potolu
24.12.2022 2 z 5

Tak jo... knihu jsem zhtla během pár dní. Hodně nutí k přemýšlení, ale... tohle je fakt moc. Jsem celkem otevřený člověk a sama sním o svobodě, ale svoboda jako taková neni jednoduchá. Oni si hráli na svobodne. Rozhodnout se vsechno zabalit a jit zit do lesů, to klobouk dolu, byli odhodlání... ale jinak?

- paleni plastovych pytlů mi nepřijde OK
- praní prádla v řece pracim práškem mi nepřijde OK
- skacet asi 200 stromů kvuli vlastnimu srubu mi nepřijde OK

"Tuto nadhernou planetu nicime jen kvuli prachum..." Aha... :-D

- neprispivat spolecnosti, kterou kritizuji, a brát socialni davky mi neprijde OK
- byt psycholozkou a kouckou, ale pak beru sama antidepresiva a nedokazu koucovat sebe, ani deti, mi neprijde OK
- nezahrnout deti do rozhodnutí, kam dal, přičemž jeden ze clenu viditelne proziva trauma, mi neprijde OK

Je to vše pokrytecke. Ne, temto lidem nefandim.


Dandy1
13.04.2022 3 z 5

Nebyli schopní žít šťastně ve společnosti a neuměli žít šťastně ani v lese. Kdyby byli schopní, našetřili by si napřed na stavbu soběstačného bydlení. Překvapuje mě, že se mohli utábořit kde chtěli a mohli pokácet tolik stromů. Vadilo jim jak lidé ničí planetu, ale při tom, kdyby všichni udělali to co oni, nezbyl by v přírodě kámen na kameni.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Náš velký útěk v seznamech

v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených3x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

autobiografické prvky podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Andrea Hejlskov
dánská, 1975
2018  67%Náš velký útěk