Naslouchám přehled

Naslouchám
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479345/bmid_nasloucham-YKz-479345.png 5 28 28

Skvělá vypravěčka Šárka Šišková s velmi vytříbeným citem pro dramatičnost čtenáři nabízí zajímavé téma z psychologické poradny. Živoucí postavy jsou skutečné a plastické, plné normálních lidských emocí. Je obdivuhodné, že se autorka nebojí kontroverzních témat a nepoužívá, jako řada jiných současných autorů, jen schematická zjednodušení typu „dobro/zlo“ a výhradně prvoplánově „černobílé“ postavy. Možná proto měly její předcházející knihy A co láska?, Dokonalý život? a Navždy nebo jen na chvílí? tak pozitivní ohlasy a zajistily svým čtenářům velmi intenzivní prožitek… V tomto příběhu poprvé věnuje pozornost nejen vztahům mezi lidmi, ale tyto vztahy, jejich kulturu a vývoj, odvážně analyzuje prostřednictvím hlavní hrdinky, psycholožky Báry. Mistrně popisuje, jak se její emoce, pocity, vzpomínky a nálady postupně stávají katalyzátorem změn ve vztazích v jejím okolí. Vypráví o tom, jak zdánlivé maličkosti iniciují vznik nejdříve nedorozumění a později problémů, které začnou žít svým vlastním životem a časem se vyvinou do stavu, kdy je velmi obtížné je zvládnout. Autorka je ve svých analýzách, kterými charakterizuje a prokresluje jednotlivé postavy, situace a události, objektivní, chirurgicky přesná, chvílemi nemilosrdná. Obvyklá sladkobolná a všeobjímající klišé ve stylu hollywoodských „kasových trháků“ jsou jí zcela cizí, dokonce se jim kultivovaně vysmívá. Právě tohle pak dává jejímu dílu hlubokou dimenzi. Dimenzi toho, abychom přemýšleli. Nejen nad knihou, ale nad vlastním životem. Protože kousek Báry je určitě v každém z nás…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Naslouchám. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Rose-Mary
14.02.2024 4 z 5

Tato knížka nebyla žádnou odpočinkovou četbou. Četla jsem ji už podruhé, nyní v rámci čtenářské výzvy. Poprvé mne nějak moc nenadchla. Musela jsem se dost soustředit, abych pochopila vztahy mezi hlavnímu osobami.
Při druhém čtení mne už víc zaujala. Chce to více se soustředit na jednotlivé osoby, na jejich životní situace, problémy, nejistoty, zároveň si promítnout vztahy s partnerem, dětmi a u každého vyhodnotit jeho myšlení, zájmy, názory.
Hlavní osoba, doktorka psychologie Bára, provdaná za podnikatele Jakuba a matka dvou dětí, má sama dost svých problémů a každodenně se musí zabývat problémy svých pacientů, pomáhat jim je řešit. Ve skutečnosti by pomoc často potřebovala sama. Její neuspokojivý vztah s vlastní matkou, domnělý nezájem o její práci od manžela, jí také radosti ze života nepřidává. Jiné problémy zahltily jejího manžela, který měl velké starosti s firmou, aby přežila, aby se nesložila.
Autorka velmi citlivě zpracovala mezilidské vztahy, rodinné, profesní, osobní. Její kniha patří k výtečnému čtenářskému zážitku.

mirka0586
20.01.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, protože se jí jde věnovat každý večer před spaním...


JJFV
21.12.2022 5 z 5

Děj knihy se odehrává v současnosti, postavy románu jsou reální lidé, se kterými se setkáváme každý den.
Řeší své pracovní a vztahové problémy, v prostředí silně ovlivňovaném okolím.
Vynikající a napínavá četba, s originálními názory autorky, bez jakýchkoliv stereotypů.
Rychlý a dramatický děj, který motivuje k přemýšlení nad sebou samým.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Naslouchám v seznamech

v Přečtených32x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených15x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit19x