Návrat slov přehled

Návrat slov https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280481/bmid_navrat-slov-Jfa-280481.jpg 4 97 97

Nejnovější prozaický text úspěšného makedonského spisovatele Goceho Smilevského Návrat slov není rozsáhlý a nejde o román v klasickém, nýbrž spíše v postmoderním pojetí příběhu. Próza začíná větou: Na počátku mého života byla slova. Poté mladá šestnáctiletá dívka, která se narodila roku 1099, vypráví příběh o svém životě s matkou v malém pokojíku s krejčovskou dílnou na levém břehu Seiny v Paříži. Dívka dostala jméno Heloisa údajně proto, aby co nejvíce znělo jako Helios – Slunce. Když jí bylo osm let, její strýc, v jehož domě bydleli, ji odvedl do kláštera v Notre Dame, aby se vzdělávala v gramatice, rétorice, dialektice, aritmetice, astronomii, hudbě, latině, starořečtině a hebrejštině. Tam se s ní sblížil nejmladší učitel katedrální školy Abelard a dosáhl toho, že mu její strýc dovolil, aby se nastěhoval do jeho domu a mohl dívku učit… A zde začíná tragický milostný osud Abelarda a Heloise, jeden z nejznámějších a nejdramatičtějších příběhů skutečné lásky všech dob. Smilevského vyprávění je po mnoha stránkách zvláštní, nevšední, nejednou připomíná prózy Umberta Eca. Je proloženo dobře formulovanými dialogy a filozofickými úvahami o životě, svobodě, o smrtelném hříchu, k němuž řadí lhostejnost jako hřích osmý, o vládnutí a moci či rozdělení společnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Vraḱanjeto na zborovite , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat slov. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

freejazz
27.05.2023 4 z 5

výborné čítanie. na svoju hanbu musím uviesť, že príbeh Heloise a Abelarda mi doteraz unikal. a až po prečítaní knihy som sa oň začal zaujímať.
ale kniha je napísaná veľmi čítavo, je plná síce predvídateľných momentov, ale ich podanie je originálne a neskĺzava do fráz a schém.
a neviem prečo, ale stále mi vyskakovali príbehy Kena Folleta.

Knihochod
07.01.2023 1 z 5

Tragický milostný príbeh Abelarda a Heloise - učiteľa a žiačky, milencov, rodičov strateného syna, kastráta a abatyše je jedným z najznámejších a najdramatickejších príbehov všetkých čias. V tomto podaní plné dialógov a filozofických úvah o živote, slobode, láske, hriechu, ...

Asi jednoducho nedokážem oceniť genialitu autora, ale knižka ma absolútne nebavila. Ale aj napriek tomu má jedno veľké plus v tom, že je o ľuďoch, ktorí v minulosti reálne žili a ja v poslednej dobe celkom prichádzam na chuť knihám podľa skutočných udalostí.

Na začiatku mi prišla úžasná, čo sa štruktúry viet týka, pretože mali takú tú akurátnu hĺbku, ktorú pri knihe s takouto tématikou človek pravdepodobne očakáva. Avšak potom, čo som zistila, že sa v niektorých kapitolách opakuje to, čo už som čítala v kapitolách predtým, nejako ma to omrzelo a môj počiatočný úžas sa vytratil. A to vcelku veľmi rýchlo.

Samozrejme, vedela som do čoho idem. Teda, myslela som si, že viem do čoho idem. Popredu som si prečítala nejaké recenzie a teda počítala som s ĽAHKOU filozofiou a sem-tam niečím málo z teológie. Avšak skutočnosť bola, za mňa, niekde úplne inde. Najmä čo sa tej teológie týka, pretože tej tam bolo veru požehnane, čo mne, ako nie úplne zainteresovanému človeku prišlo miestami až dosť prehnané. Na druhú stranu ale chápem, že je dej zasadený do doby, kedy bola vo svete filozofia a náboženstvo veľmi rozšírené, lenže to zrejme nie je nič pre mňa.

Ale som zaskočená, že sa mi podarilo tak presne odhadnúť koniec. Naozaj, už niekde v polke knihy som vedela, ako sa to skončí. A to mne sa veru nestáva ani pri knižkách celých kompletne vymyslených.

Neviem, možno na túto knihu ešte nie som zrelá a možno, keď si ju prečítam niekedy o pár rokov, tak môj názor na ňu bude úplne iný a budem ju milovať. Ale dnes, žiaľ, za mňa nie.


IreneP
19.01.2022 4 z 5

Zajímavý pohled na vztah Hélois a Abélarda, který je také známý jako jeden z velkých milostných příběhů křesťanství (zde moc doporučuji přečíst si dosĺov!). Tady je život Héloise popsán především z jejího pohledu, je plný zvratů a hlavně slov, těch vyřčených i těch utajených. Recenze níž vyčítají knize, že to není historický román, že to není jiný Eco, jak slibují v anotaci, že je autor historicky nepřesný např. ohledně chrámu Notre Dame , že se autor často opakuje. A vše je pravda. Ale ta knížka není pojednání o středověku, je to beletristiky zpracované téma lásky, odpovědnosti, prožívání a slov.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat slov v seznamech

v Přečtených119x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených10x
v Knihotéce123x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

středověk kláštery, opatství mateřství makedonská literatura

Autorovy další knížky

Goce Smilevski
makedonská, 1975
2016  73%Návrat slov
2012  76%Freudova sestra