Nemilovaná – z deníku sedmnáctileté Perly Sch. přehled

Nemilovaná – z deníku sedmnáctileté Perly Sch. https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138128/nemilovana-z-deniku-sedmnactilete-perly-sch-138128.jpg 4 187 187

Formou deníkových záznamů dívky, která čeká v Terezíně na transport do vyhlazovacího tábora, líčí autor s maximálním účinkem zápas pudové a nezničitelné naděje mladého člověka s hrůznou skutečností. Dívka využívá své krásy a mládí, aby oddálila odchod do transportu, ale zároveň si je vědoma toho, že kontakt s muži je pro ni zdrojem poučení o světě a lidech, které již nikdy nepozná. Snaží se pochopit hranice dobra a zla v člověku, má potřebu alespoň jednou v životě svobodně jednat i když ví, že za to zaplatí tu nejvyšší cenu. Pozoruhodná psychologická novela je působivou reminiscencí na atmosféru v koncentračních táborech za 2. světové války.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nemilovaná – z deníku sedmnáctileté Perly Sch.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Hypatia1010
18.01.2023 3 z 5

Předem jsem věděla, že se asi nebude jednat zrovna o optimistické čtení. Dílo jsem si vybrala kvůli výzvě. Perla je sice fiktivní postava, ale autor jí dokázal vdechnout autenticitu, takže čtenář může mít dojem, že hrdinka je skutečná sedmnáctiletá dívka, která se jen snaží přežít a zachovat si naději v prostředí a čase, jenž zrovna nepřejí naději ani úctě a cti k sobě natož k druhým.
Kniha mi však příliš nesedla. Nedokázala jsem se s dívčinými myšlenkami a pohnutkami ztotožnit. Vlastně jsem tak docela nevěřila, že by tak hlubokomyslně dokázala uvažovat sedmnáctiletá dívka, ač okolnostmi nucena předčasně vyspět. Na druhou stranu mě fascinovala její chuť do života a odhodlání udržet si naději. Některé pasáže mi připadaly nesrozumitelné a musela jsem si je přečíst znovu, někdy i vícekrát. Také časté přeskakování v čase mezi minulostí a přítomností mě dost rozptylovalo.
Ale ve své podstatě má dílo hlavně za úkol ponoukat čtenáře k zamyšlení a docílit tak toho, aby se na toto nešťastné období dějin nikdy nezapomnělo. A aby si z takových děl, jako je Nemilovaná, vzali lidé snad i nějaké ponaučení.

Clea3112
09.09.2022 3 z 5

AUDIOKNIHA : Osobnost Arnošta Lustiga mám velmi ráda, líbí se mi i jeho tvorba. Je v ní moudrost a nadhled muže, který viděl a prožil mnoho utrpení a přesto si zachoval životní optimismus, sílu, vitalitu. "Nemilovaná" je psaná z pozice 17 leté dívky a trochu asociuje Deník Anny Frankové. Přesto - ve srovnání s Deníkem Anny F. - si nelze nevšimnout, že kniha není psána teenegrovskou dívkou, ale mužem s hlubokými životními zkušenostmi. Sedmnáctiletá dívka, ačkoli byla okolnostmi přinucena dospět dříve a rychleji, by do svých úvah o smyslu a podstatě života a bytí asi nebyla schopna vnášet tolik nadhledu, reflexe, metafory a srovnání. Přesto je příběh výpovědí o své době, kruté, bolestné a nemilosrdné. Interpretace v podobě Jitky Molavcové mi opravdu nesedla. Moc jsem se snažila si na její podání zvyknout a "uvěřit" mu, ale nepřesvědčilo mě. Zážitek z psané verze knihy by byl asi hlubší.


LadyCharlene
13.02.2022 4 z 5

Není to žádné lehké čtení, je tam spousta myšlenek a prakticky žádný děj, kromě toho je tam celkem přeskakování z přítomnosti do minulosti.
Nicméně je to silná kniha, je to polemika o životě, dobru a zlu, o dospívání, ženskosti, která je postupně ubíjena ideologií, která stavěla na zničení identity a člověka vnímala jako kus, s čímž se potýkala i Perla a její kamarádky. Představa dětství stráveného v Terezíně, nevíte dne ani hodiny, kdy přijdete o rodinu, kdy do vlaku budete muset nasednout i vy. Nejmrazivější na tom je, že se svým osudem byli tak nějak smířeni. Čtvrtou hvězdičku jsem přidala za třetí část knihy a její konec...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Rozumím všem dětem, které se nenarodí.


Možná se bojím života, ne smrti.


Kniha Nemilovaná – z deníku sedmnáctileté Perly Sch. v seznamech

v Přečtených323x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených12x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x