Neobvyklý typ přehled

Neobvyklý typ https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383826/bmid_neobvykly-typ-zI2-383826.jpg 3 300 300

Sbírka sedmnácti povídek oscarového herce Toma Hankse je ve všech ohledech různorodá. Díky autorovi se setkáváme s plejádou pečlivě propracovaných postav, sledujeme jejich osudy zasazené do nejrozličnějších míst (dokonce i mimo tuto planetu) a časů (v jednom příběhu se také přímo časem přesunujeme). Hanks proslul svým oduševnělým a procítěným herectvím – a tytéž kvality vnáší do své literární prvotiny. Je vtipný, ale umí přejít k melancholii; píše lehkým perem, ale dotýká se velkých témat. Je zjevné, že se svými postavami žije, a snad právě proto mu čtenář věří, podléhá a užívá si každou větu. Je lhostejné, jestli právě čteme povídku o soužení válečného veterána, o vášnivém milostném vzplanutí dvou přátel, nečekaném objevu mladého nadšeného surfaře nebo o sloupkaři z maloměsta, který starosvětsky komentuje moderní svět. Každý příběh nás přenese do zcela jiného světa, jedno je jim však společné: nevyslovené připomenutí, že i když zdánlivě stojíme nohama pevně na zemi, je dobré mít na zřeteli, že země umí být zrádně vratká.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Domino
Originální název:

Uncommon Type: Some Stories , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neobvyklý typ. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (110)

pandem
22.02.2024 2 z 5

Knihu jsem přečetl, neurazila, ale ani neoslovila. Některé povidky jsou dobré, ale žádná, která by mě vyloženě vtáhla.

Gabi13
18.01.2024 4 z 5

Příjemné, rychlé čtení. Na pohodičku do vlaku, dovolenou nebo jen tak.


pucii
05.12.2023 2 z 5

Tak tedy název knihy skutečně neklame, povídky jsou neobvyklého typu. Jak by řekl Jára Cimrman: krok stranou. Čtenář očekává, že se něco stane v ději, který se rozvíji. Ale ono ne, nestane se nic a povídka se zcela nečekaně ukončí. Nemohu tedy říci, že by se mi povídky nelíbily, ale jsou prostě "jiné". Jako bych začala vyprávět, že mi vlétla vosa do pití, člověk by očekával, že budu pokračovat o tom, jak mne bodla v krku, dusila jsem se, skončila jsem v nemocnici. Ale ne, místo tohoto konce bych řekla, že jsem ji teda vytáhla a šla spát.

Přiznávám, že nebýt autora, kterým je můj oblíbený herec, knihu bych patrně nečetla a nebo nedočetla, není to úplně můj typ. Ale na druhou stranu, když už jsem knihu z úcty k herci dočetla, byla jsem fakt ráda. Některé příběhy byly skutečně překvapivé. Tedy nebýt mého oblíbence by kniha měla asi o hvězdičku méně.

všechny komentáře

Související novinky (3)

10 nejprodávanějších eknih (prosinec)

05.01.2019


10 nejprodávanějších eknih (září)

03.10.2018


Knižní novinky (10. - 23. září)

10.09.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neobvyklý typ v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených408x
ve Čtenářské výzvě80x
v Doporučených14x
v Knihotéce241x
v Chystám se číst235x
v Chci si koupit63x
v dalších seznamech4x