Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem přehled

Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42476/bmid_neslibovala-jsem-ti-prochazku-ruzov-638e06ac10902.png 4 208 208

Stěží někdo dokázal popsat onen podivný svět duševní nemoci otevřeněji a krásněji, než jak to dokázala Joanne Greenbergová v tomto románu v oslnivém příběhu vyprávějícím o třech letech, která mladá dívka strávila v léčebném zařízení pro duševně choré, a o jejím návratu ze světa šílenství do světa skutečnosti. Kniha je autobiografickým příběhem duševně nemocné dívky, která se díky psychoterapii vyléčí. Je napsána s velkou citlivostí i hlubokým psychologickým ponorem, a protože vyrůstá z autorčiny trýznivé zkušenosti s psychotický onemocněním, je působivou a autentickou výpovědí o kořenech a historii jejího onemocnění i o její léčbě a procesu uzdravování. Autorka, která byla jako šestnáctiletá dívka léčena psychoanalytičkou dr. Friedou Fromm-Reichmannovou, podává dramatické a přesvědčivé svědectví o psychoterapeutické léčbě, která byla prováděna v době, kdy ještě na psychiatrii nebyly k dispozici antipsychotické léky. Z autorčina svědectví vyzařuje obdiv a láska k dr. Friedě Fromm-Reichmannové, která byla zakladatelkou americké interpersonální školy v psychoanalýze a průkopnicí dlouhodobé psychoanalytické psychoterapie psychotických pacientů. Tato žena byla známá svým tvořivým a hluboce empatickým přístupem k psychotickým pacientům, pro jejichž prožívání měla nevšední porozumění.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Triton
Originální název:

I Never Promised You a Rose Garden , 1964


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (51)

janka84
01.04.2024 5 z 5

Výborná kniha. Těžce uchopitelná. Jako kdyby jsem se dívala na obraz, složený z klasické malby a malby abstraktní: autorčinu světu "v nemoci" nelze porozumět. Zbytku knihy naštěstí ano. Takže doporučuji. Přečtěte si ji.

jadunka
12.01.2024 5 z 5

Tuhle knihu mi za poslední rok doporučilo tolik lidí, že jsem se bála, že mě zklame. Naštěstí se stal opak. Nahlédnout do hlavy schizofreničce, která se "z toho" dostala, je úžasné.
Každopádně doporučuji po přečtení shlédnout i dokument "Let na zlámaných křídlech" pro dokreslení celkového dojmu. Je fascinující a úžasné, jak silní dokážou lidé být.


frantisek0724
21.09.2023 2 z 5

Za popis duševní choroby bych dal plný počet hvězd. Je to autobiografie, navíc autorka umí psát, kniha vám podle mého názoru dosti přesně a barvitě popíše rozpolcený svět schizofrenie. Samotný příběh a styl vyprávění byl pro mě už trochu nuda.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených308x
ve Čtenářské výzvě32x
v Doporučených34x
v Knihotéce109x
v Chystám se číst400x
v Chci si koupit80x
v dalších seznamech1x