Temný ráj přehled

Temný ráj
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117782/mid_temny-raj-x5Z-117782.jpg 4 273 273

Po napínavém závěru prvního dílu se třináctiletý Todd Hewitt probouzí jako vězeň v Novém Prentisstownu, jenž padl do rukou diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola se ocitla v zajetí a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který od války s domorodci vyzrazuje myšlenky. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak Hluk zkrotit nejen u sebe, ale i svých pochopů. V této knize se z nepřátel stávají přátelé a z přátel nepřátelé a čtenáři se bude opět svírat žaludek. Okolnosti nutí Todda k činům, které by nikdy předtím neudělal, a začíná tak ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme – je silný. A v jádru dobrý. Dokáže v této zkoušce obstát a vyjít z ní nezlomený? Najde svoji Violu? Milovníci dobré sci-fi se budou těšit na další pokračování této svižné a imaginativní série. V Nakladatelství JOTA vychází celá série CHAOS, pokračování Válka hluku očekávejte v průběhu roku 2012!... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Ask and the Answer , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temný ráj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

broskev28
01.05.2024 5 z 5

Temný ráj je pokračováním trilogie Chaos. První díl, Hlas nože, nás nenechal na pochybách, že veškerá snaha Violy a Todda se minula účinkem. A Temný ráj nás v tomhle každou stránkou utvrzuje. Manipulativní techniky starosty – pardon, prezidenta! - Prentisse jsou neuvěřitelné: jsem dospělák a bylo mi při čtení nevolno. Ne všechny postavy jsou a zůstávají černobílé; nikdy bych nevěřila, že mi bude líto Davyho . . .
Moc se mi líbí styl psaní – kapitoly Violy a kapitoly Todda, kraťoučké věty, otázky, pochyby, zbožná přání. Fakticky velmi povedené, včetně překladu Jana Kozáka a redakční práce. Jediné, s čím až tak nesouzním, je právě název druhé části trilogie, tak výrazně odlišný od originálu.

„Stane se to za naprostého ticha. Není to nic hlasitého, ani urputného či násilného nebo jakkoliv jinačího. Prostě jenom ztichne, ponoří se do určitého druhu ticha, o němž hned, jak ho uslyšíte, víte, že je nekonečné, do ticha, které ztlumí všechno kolem, které úplně vypne zvuk světa.“

John6900
01.09.2023 5 z 5

Podstatně víc dospělejší pokračování už tak skvělé jedničky. Opět napínavé od začátku do konce a plné nečekaných zvratů. Závěr opět tak šikovně otevřený, že hned musím skočit na další díl.


Barbara182
02.03.2023 3 z 5

Druhé pokračování Nespoutaného chaosu je o poznání depresivnější, až mi chvílemi trochu připomínalo Orwellův román 1984 (jakože co všechno je člověk ochotný udělat pro své milované a jak účinná umí být dobrá manipulace :-( Todd a Viola jsou od sebe odděleni a nuceni nějak přežívat v dobytém Havenu a vlastně i celém známém osadnickém světě a upřímně řečeno se mi to úplně nečetlo dobře, protože mezi řádky bylo vidět, jak velký psychopat ve skutečnosti starosta Prentiss je a jak s oběma teenagery mává a posouvá, jak potřebuje. A těžko se četlo i o dalších věcech jako o zacházení s původními obyvateli Sádráky nebo o starostových výslechových metodách, až z toho běhal mráz po zádech :-( Jenže to zase skončilo tak zatraceně otevřeně, že si prostě musím přečíst závěr, protože jestli se autorovi něco nedá upřít, tak fakt, že píše opravdu čtivě :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (9. týden)

24.02.2019


Citáty z knihy (1)

Teď, když jsme tu sami, mimo brebentění ostatních lidí a mimo Hluk osady, Viola zřetelně slyší můj hluk, ale já zas slyším její ticho, který se na mě valí jako hlasitej řev a naplňuje mě tím nejhlubším smutkem, jakej jsem kdy zažil, až bych ho chtěl vzít a vměstnat se do něj a navždycky zmizet v nicotě.


Kniha Temný ráj v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených373x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených27x
v Knihotéce348x
v Chystám se číst141x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Patrick Ness
americká, 1971
2012  90%Volání netvora
2011  81%Hlas nože
2017  75%Něco víc
2012  84%Válka hluku
2011  85%Temný ráj