Ničivá vlna přehled

Ničivá vlna https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13186/bmid_niciva-vlna-6Ky-13186.JPG 4 70 70

Planeta Duha byla využita jako megalaboratoř pro fyzikální pokusy. Vědci si však ukousli větší sousto, než bylo únosné, a časoprostor planety Duha se zhroutil. Od obou pólů se směrem k rovníku blíží dvě Vlny a za sebou zanechávají jen trosky a poušť. Vlna je nezrušitelná, nezničitelná, nezastavitelná. Podél rovníku zůstává jen úzký pruh, kde se shromáždili zbylí obyvatelé planety. Zachránit se však může jen hrstka…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Далекайа радуга , 1963


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ničivá vlna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Luigi1
22.03.2024 4 z 5

Tato kniha se mi moc líbila

PastorMal13
01.07.2023 4 z 5

No, začátek byl sice podivný, ale jak stránky plynuly, tak jsem se víc a víc začítal. Jistě, kniha byla napsána na počátku šedesátých let, takže je plná alegorií na tehdejší dobu. Ta hlavní - konec světa, i když na planetě Duha vzniklý omylem, zapříčiněný člověkem. I šedesát let po vzniku dílo zaujme.


SirChico
20.03.2023 3 z 5

Tak pokračuju s mojí malou nostalgickou výpravou do hlubin sovětské sci-fi a jako další na řadě je Ničivá vlna od bratrů Strugackých. Tentokrát se dostaneme na planetu Duhu, kde vědci experimentují s teleportací a svojí ignorací spustí konec světa.
Je to jedno z jejich rannějších děl a je to výrazně slabší než třeba Piknik u cesty. Taky verze co se mi dostala do ruky je hodně slabě přeložená (Vydání z roku 1965). Tak nějak vím co se tam děje, ale jsou tam pasáže, kde jde vidět že překladatel ztratil nit a tak trochu žvatlá. Taky první polovina je docela slabá, vědci se tam podivně špičkují jako malé děti a celá planeta Duha je v takovém chaosu, že vůbec nechápu jak tam vůbec něco může fungovat.
Zato druhá půlka je pecka. Docela mrazí z představy neodvratného konce jak bychom se asi tak zachovali my? Neumím si moc představit že by apokalypsa probíhala tak klidně, ale má to určitou vnitřní logiku a řád a docela mě to oslovilo. Další velké plus je absence propagandy (alespoň ne dostatečně výrazné). Takže za mě docela solidní tři hvězdy jenom ten překlad je fakt bolestivý.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ničivá vlna v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce71x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

sci-fi

Autoři knihy

Arkadij Strugackij
ruská, 1925 - 1991
Boris Strugackij
ruská, 1933 - 2012