Noc v ráji přehled

Noc v ráji
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24165/bmid_noc-v-raji-FRd-24165.jpg 4 177 177

Život Bryony Wentworthové se naprosto změní poté, co je nespravedlivě odsouzena a odeslána do australské trestanecké kolonie. Pokořována okolnostmi, které nemůže ovlivnit, a zlomena na těle, ne však na duchu bojuje o svůj život a nechce mít nic společného s mužem, na jehož usedlosti se trest odpykává jako služebná. Mateřský cit jí však nedovolí, aby opustila jeho dítě, a jako žena stěží dokáže utlumit příval vášně, která ji k tomuto záhadnému muži přitajuje. Na pozadí nádherné, avšak drsné a nemilosrdné přírody se odehrává příběh dvou bytostí, v skrytu duše hluboce toužících po důvěře a lásce a neohroženě překonávajících četná nebezpečí i nástrahy osudu.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Night in Eden , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noc v ráji. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

alekis
01.11.2022 5 z 5

SPOILER
Toho ráje je v životě docela málo. Každý člověk má svoji trampotu, každý má nějakou bolest, každý prožije nějaké své soukromé peklo.
Co je horší: utrpení těla, nebo duše? Tělo buď vyzdraví a bolest skončí, nebo zhyne a to je také řešení.
Utrpení duše, to skutečné, je mnohem horší, protože nekončí nikdy. V této knize je to celkem dobře popsáno. Hlavní hrdinka prožívá to nejhorší - odebrání jednoho a smrt druhého dítěte. Všechno ostatní, strastiplná plavba do neznáma, příšerný pobyt v trestanecké kolonii, strach, co dál bude následovat, ve světle jejího absolutního zoufalství bledne.
To je to pravé peklo, ve kterém srdce skrytě umírá, aniž by vůbec kdokoliv z okolí měl o tom tušení.

Už dříve jsem psala, že autorky romancí nejsou žádné hloupé husičky, spousta tzv. románů pro ženy, kterým se mnozí vyhýbají jako čert kříži, aby si, nedej Bože, neušpinili, nezarůžověli svoje intošské mozkové závity, má velmi slušnou úroveň - jakož i tato kniha, přestože je to klasická červená knihovna
Doporučuji přečíst si doslov autorky. Píše, i když krátce, o deportacích z UK do Austrálie a pár dalších podrobností.

Bergerac16
16.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Nepamatuji se, že by mě někdy první dvě kapitoly uchvátily tolik jako v tomto příběhu! Prostě jsem MUSELA vědět, co se bude dít dál. I ten, kdo už o nelidském britském vězeňství něco četl, bude podmínkami ve vězeňské kolonii absolutně znechucen. Přesto jsou i ty nejbrutálnější události líčeny velmi střízlivě, jsou spíše zmíněny, čtenář se do té bolesti nemusí ponořit (snad je to záměr autorky).
Hayden St. John by se svým sebeovládáním mohl být tváří kampaně MeToo a Bryony ve své zásadovosti vysoce převyšuje to, co je u ženské hrdosti obvyklé - ale hrdinka po všem, co prožila a viděla, možná není schopná intimního sblížení. Jejich nenaplněná přitažlivost je „vyšponovaná“ až k nevydržení. Bryony neví, jaké jsou Haydenovy emoce, že od začátku obdivuje její nezlomnost, schopnost přežít, nepoddávat se zoufalství i její smyslnou ženskost.
Závěrečná katastrofa, která je rozřešením příběhu, mi přišla nevěrohodná, posunula sice vyprávění k happyendu, ale byla laciná. Přesto hodnotím hodně vysoko, byla bych pokrytec, kdybych dala méně hvězdiček vyprávění, které jsem doslova hltala a ještě dlouho nemohla pustit z hlavy.


Pavlina50
30.07.2021 2 z 5

Po delší sérii drsných thrillerů jsem zatoužila po nějaké oddechovce bez prolití krve nebo bez psycha a především díky vysokému hodnocení zde, jsem si vybrala na tuto knihu (přečteno jako e-kniha). Nejsem velký vyznavač románů pro ženy, i když se najde pár kousků, které se mi hodně líbí (např. série Sedm sester), tak jsem doufala, že třeba narazím na něco podobného. Ale bohužel brzy jsem pochopila, že toto můj šálek kávy opravdu nebude. Cca od třetí strany i bez znalosti anotace byla jasná hlavní zápletka knihy, i to, jak celý příběh dopadne. Románem bych to snad ani nenazvala, prostě typická červená knihovna a pro mě bohužel podstatně ještě víc červenější, než jsem čekala. Klasický sladkobolný příběh dvou lidí nerovného postavení – v tomto případě trpící a neprávem odsouzená žena – trestankyně a svobodný muž – její pán. A tak, jak už to v tomto žánru většinou bývá, oba jsou zasaženi tragickou minulostí, oba jsou přitažliví, během několika okamžiků se počáteční nenávist podle očekávání mění v postupnou přitažlivost a emoce začnou prýštit. Navzdory tomu ale kolem mě emoce neprýštily vůbec. Do takového šablonovitého příběhu se prostě neumím dostatečně vžít. Téma a zápletka nejsou vymyšleny zas tak špatně, ale podle mého názoru to ztroskotává na příliš jednoduchému a plochému stylu psaní, kdy k posunům v ději a především ke změnám v chování obou hlavních hrdinů dochází tak rychle, že to čtenáři nedává vůbec žádný prostor k nějaké fantazii, prostor, aby se s jejich pohnutkami a pocity nějak sžil a chápal rychlou proměnu charakterů obou hrdinů. Bohužel plytký a předvídatelný děj přesycený nekonečně opakujícími se popisy vzrušení, sexuální přitažlivosti a vzápětí pak nekonečným vyznáním lásky, nezachrání ani kontrast lidských tragédií a drsného prostředí (i když i tady toho blahovičníku a jeho vůně bylo až moc). Ale to všechno asi patří mezi standardní pravidla tohoto žánru. Proto chápu, že toto asi není problém samotné knihy, ale především problém můj a mého vkusu. Proto už nebudu knihu víc hanit, hlavně proto, že kouzlu červené knihovny prostě a jednoduše nerozumím, a příště si dám větší pozor, do jakého žánru se to vlastně pouštím. Toto byl pro mě fakt přehmat. Dávám aspoň tedy dvě hvězdičky – za námět a za prostředí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Noc v ráji v seznamech

v Přečtených246x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených16x
v Knihotéce134x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x