Za stíny přehled

Za stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57819/bmid_za-stiny-TeN-57819.png 5 176 176

Noční anděl série

< 3. díl

Logan Gyre se stal králem Cenarie, země v obležení s vyčerpanou armádou a pramalou nadějí. Má jen jedinou šanci, zoufalý risk, který by mohl zničit celé království. Na severu má nový Bohokrál plán. Pokud přinese kýžené ovoce, nikdo ho už nedokáže zastavit. Kylar Stern nemá na výběr. Aby zachránil své přátele – a možná i nepřátele – musí dokázat nemožné. Musí zavraždit bohyni.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Beyond the Shadows , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za stíny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Turlogh
11.12.2023 5 z 5

Weeks opět nezklamal. Povedený závěr trilogie. Howgh.

ludek.n
10.06.2021 4 z 5

Potřetí a naposled vstupujeme do světa Nočního anděla, nositele černého ka´kari Kylara Sterna. Už v předchozí knize se základní dějová struktura značně rozrostla díky velkému množství paralelních doprovodných linií, a tak se navazující třetí díl série může zpočátku zdát poměrně roztříštěný a směřující kamsi do záhuby. Ono opravdu není jednoduché udržet si přehled o všech jednotlivých větvích příběhu, které navíc dál košatí a rozvíjejí samostatné zápletky, přidávají další postavy nebo se vracejí do minulosti. Weeks toto divoké spřežení přesto hladce a bravurně zvládá. Je úžasné sledovat, jak se proplétá všemi zákrutami cesty, aniž by ztrácel ze zřetele cíl, k němuž se chce dostat. Rozběhnuté a míjející se linky se s postupujícím časem začínají spojovat, vrstvit a prolínat. Ne úplně vždy se Weeksovi podařilo vytěžit je na maximum, sem tam se některá z nich nehlučně a nenápadně ztratila ve víru událostí, nebo se její struktura rozpadla do nevýznamných dílků, ale oslepující, bombastické a velkolepé finále v Trayethellu dalo na toto všechno zapomenout. Tady se bojuje, čaruje, osvobozuje, miluje a samozřejmě i dochází k poznání s takovou vášní, že to až člověka posadí na zadek. Jen pro ten závěr jsem chvíli přemýšlel i o absolutním hodnocení.


KillHurt
12.08.2020 5 z 5

Předně autorova práce s postavami je skvělá. I když mi 20 bylo už před pár lety, tak jsem se do Kylara a jeho vrstevníků dokázal vcítit. To že máte zachránit svět je fajn, ale pokud jste u toho pořád panic, tak je to pořád pruda. Druhý díl jsem četl před půl rokem a první před roky čtyřmi. Z těchto důvodů jsem se ztrácel v některých postavách a podrobnostech. Třeba doteď si nejsem schopen vybavit, že se v prvním díle vyskytoval Dorian a spol. Chtělo by si to dát v rychlejším sledu. Přesto mě autor dokázal udržet v příběhu a všechny cestičky navedl do zdárného konce. Osobně mám raději delší rozloučení s postavami, ale možná by takto zastínil bombastický závěr. Weeks se nebojí některé dějové linky nechat ladem a chtít po čtenáři, aby si vše domyslel (např. loďka se dvěma černými vlajkami). Místy to působí jako neuvážené škrty, ale mi to vyhovovalo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Za stíny v seznamech

v Přečtených276x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených23x
v Knihotéce144x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

česká fantasy dark fantasy nájemní vrazi

Autorovy další knížky

Brent Weeks
americká, 1977
2010  82%Cesta stínů
2013  81%Černý arcimág
2010  88%Hranice stínů
2011  90%Za stíny
2014  88%Oslnivá čepel