Noční let přehled

Noční let https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71949/nocni-let.jpg 4 178 178

Za svého bohatého života dělal Antoine de Saint-Exupéry také ředitele malého letiště. A právě odtud zřejmě pochází inspirace k románu Noční let. Příběh o muži, který prosazuje létání v noci, často bez ohledu na bezpečí pilotů, má zvláštně smutnou atmosféru. Nechybí ani vyznání lásky k létání a obdiv k práci pilotů. Tragický příběh protknutý tesknou náladou není stejně jako Kurýr na jih nebo Citadela snadným a odpočinkovým čtením třeba do vlaku. Ale jsou večery, ve kterých Saint-Exupéryho humanismus rozhodně potěší. Obsahuje též: Válečný letec -- Dopis rukojmímu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Vol de nuit , 1939


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční let. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

pavel8996
27.01.2024 5 z 5

Rád jsem poznal Exupéryho básníka, rád jsem strávil čas s Exupérym filosofem, rád jsem se sblížil s Exupérym humanistou.

Děj je v těchto textech spíše původcem obrazů, přirovnání a přemítání o údělu jednotlivce, společnosti a smyslu oběti. Úseky děje se střídají s líčeními uchvacujícími představivost a vypointovanými úvahami. Chápu text spíše jako směs epiky, básně v próze a filosofické eseje, čímž Exupéry umně zahrál na všechny mé citlivé struny.

Díla obsažená v trojici spolu tématicky souvisí a nejvíce mě při jejich četbě fascinovala Exupéryho pokorná odevzdanost (naplnění svěřené role vyplývající ze sounáležitosti k milovanému celku, jehož je součástí - neplést s beznadějí ve smyslu rezignace) a optimismus, jakým oplývá v čele nevyhnutelné porážce. Zkrátka, že v každé prohře už nenápadně klíči předzvěst vítězství.

000nugatovej
26.01.2022 4 z 5

Ten rozpor mezi obyčejným na první pohled šťastným životem a strastiplným životem, který nás přesahuje tím, co po něm zůstane. Co je hodnotnější? A máme právo to tvrdě vyžadovat po jiných? Ta nejistota!!!
A odpověď (možná...) až v hymnickém konci Fabiena mezi hvězdami v tichu nad bouří.
"Netoužíme po věčnosti, ale nechceme se dočkat chvíle, kdy naše činy a věci náhle úplně ztratí smysl. V takové chvíli se ukáže prázdnota, jež nás obklopuje." (str. 135 vydání čtyř autorových románů z roku 1973)


Domca1
25.10.2021

Po prečítaní Nočného letu vo mne veľmi silno rezonuje pocit, že som do seba vstrebala čosi ako "vizuálny román" (existuje voľačo také?). Tak ako Vám Rusi psychologicky rozorvú dušu na kúsky, tak vám do nej Francúzi vryjú obrazy, na ktoré nezabudnete.

Citujem Petra a Luciu: "Fialové lesy tvorili polkruh na zelenom nebi, posypanom svetlým zlatým popraškom." Koniec citátu. Citujem Nočný let: "... všetko tu svietilo, jeho ruky, šaty, krídla lietadla... Oblaky pred ním vracali všetok sneh, ktorý dostávali od mesiaca... Prúdilo tu svetelné mlieko, v ktorom sa lietadlo kúpalo." Koniec citátu. Už mnohými mnohokrát spomínaná scéna Fabianového finálneho vzostupu ku hviezdam je jednoducho vizuálne geniálna, či už príkrym kontrastom voči temnej noci a hroziacej smrti, alebo spôsobom, akým Vás skrz-naskrz presvetlí, ožiari, osvieti, ..ako symbolicky žiarou oslávi a vyzdvihne Fabianov heroizmus.

Nočný let však nie je len o tejto jednej ikonickej scéne. Je to román nasiaknutý filozofiou, trúchlivou melanchóliou, náznakovosťou a symbolickosťou. Je to román temný ako noc, no zároveň vzletný ako let.. Nemusíte byť pritom vôbec stotožnení s jeho hlavnou ideou, ktorú zosobňuje šéf letectva Riviere. Riviére, ktorý "cítil vyššiu povinnosť, než milovať. Ide o to, urobiť ich nesmrteľnými...Za čím idete, umiera s Vami." Priznám sa, že aj ja s tým bojujem - má sa jednotlivec vždy sebaobetovať v prospech "vyššieho ideálu"? Ako hovorí Čapkova Matka: "Vám připadá hrozně čestné za něco umřít: ale na to, že umřete někomu, na to už nemyslíte."A stále musím myslieť na Fabianovu ženu.

Na zamyslenie prikladám ešte myšlienku, ktorou knihu charakterizoval v úvode André Gide: " Šťastie človeka nie je v slobode, ale v prijatí povinnosti."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1931 - Prix Femina


Kniha Noční let v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených287x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených6x
v Knihotéce164x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x

Část díla

Autorovy další knížky

Antoine de Saint-Exupéry
francouzská, 1900 - 1944
2014  89%Malý princ
1962  76%Noční let
1965  87%Země lidí
2018  87%Citadela
1967  82%Válečný pilot